Csak majdnem Lake Placid

„Néhány nap múlva, azt hiszem, már büszkék leszünk erre az ezüstéremre” – mondta Roman Josi, a svájciak bekkje, akit az A csoportos jégkorong-világbajnokság legjobb védőjének választottak, s természetesen a torna All Star-csapatába is betettek (honfitársával, Julien Vauclairrel együtt).

A Basler Zeitung már most odavan az együttestől, a lap szerint ugyanis „harminchárom év után a legnagyobb hokicsodát láttuk”. Mint emlékezetes, Lake Placidben, az 1980-as olimpiai jégkorongtorna döntőjében az amerikai amatőrök 4:3-ra legyőzték azt a kolosszális szovjet válogatottat, melynek első sora így állt fel: Tretyak – Fetyiszov, Kaszatonov – Mihajlov, Petrov, Harlamov. (A moszkvai jégrevü góljait Krutov, Makarov és Malcev szerezte: e trojka tagjai – több más klasszissal együtt – nem fértek be az első sorba…)

Svájc csak második helyezést ért el a vb-n, de két győztest avatott a világ: a döntőben 5:1-re „simázó” svéd együttest, valamint az alpesi garnitúrát. Az ezüstös társulat tíz mérkőzéséből kilencet megnyert: felülmúlta – kétszer! – Csehország, továbbá – egyszer-egyszer – Kanada, az Egyesült Államok és a nyitányon Svédország válogatottját is. A diadalmas skandinávok nyolc győzelmet és két vereséget számláltak, de a nyolcadik sikerüket akkor érték el, amikor arra a legnagyobb szükség volt.

Svájc három okból maradt alul a csúcstalálkozón. Főként azért, mert Gerber kapus – a szenzációcsapat számára szokatlan tét miatt – lámpalázasan védett, Vauclair pedig meghökkentően könnyelmű volt: 2:1-es állásnál a saját harmadvonalán „elcselezte” magát, és ezzel kinyitotta az aranykaput a házigazdák előtt. Másodszor azért, mert a pótlólag a vb-re érkező Daniel és Henrik Sedin finalistához méltóan korongozott: az a sor, amelyben a testvérpár, valamint Eriksson szerepelt, három gólt szerzett. Harmadszor pedig azért, mert a két játékvezető, a cseh Jerabek meg az orosz Olenyin tiszteletben tartotta a stockholmi helyszínt és a sportág hagyományait… (A svédek második gólját előidéző svájci kiállítást például semmiféle szabálytalanság nem előzte meg: azt a szerelést nemhogy a „téli futballban”, de még a labdarúgásban sem „fújják be”.)

A Globe Arenában 12 500 néző ünnepelt, miközben a torna legjobb kapusához, Jhonas Enrothhoz korcsolyáztak a szó szerint ötösre játszó és a sisakjukat aranykoronára cserélő skandinávok. Ám az ellenfél szintén emelt fővel járhat. Eddig volt Francia-Svájc, Német-Svájc, Olasz-Svájc.

Most már van Kanadai-Svájc is.

Meccsről meccsre

Svédország: Svájc 2:3, Csehország 2:1, Fehéroroszország 2:1, Norvégia 5:1, Kanada 0:3, Szlovénia 2:0, Dánia 4:2 (csoportmérkőzések), Kanada 3:2 (negyeddöntő), Finnország 3:0 (elődöntő), Svájc 5:1 (döntő).

Svájc: Svédország 3:2, Kanada 3:2, Csehország 5:2, Szlovénia 7:1, Dánia 4:1, Norvégia 3:1, Fehéroroszország 4:1 (csoportmérkőzések), / Csehország 2:1 (negyeddöntő), Egyesült Államok 3:0 (elődöntő), Svédország 1:5 (döntő).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.