Nincs több csavar

Váratlan bejelentéssel lepte meg angol rajongóinak változatlanul népes táborát csütörtök délután David Beckham: a harmincnyolc éves futballsztár közleményben adta hírül, hogy nem fogadja el legutóbbi klubja, a friss francia bajnok PSG szerződéshosszabbítási ajánlatát, akármilyen hízelgő is az, s befejezi aktív pályafutását. Ugyanakkor a francia Ligue 1-ből még hátravan két forduló: Carlo Ancelotti szakvezető csapata előbb a Brest ellen otthon, majd a Lorient ellen idegenben lép pályára. Ez utóbbi, május 26-i találkozó lesz Beckham hattyúdala.

A négygyermekes apa kifejezte háláját az újabb párizsi lehetőségért, ám közölte: úgy érzi, eljött a visszavonulás ideje. Beckham büszke arra, hogy „még a csúcson játszva” fejezi be karrierjét. A középpályás rokonszenves kommünikéjében kifejti: „Ha valaki annak idején, kisfiúkoromban, azt mondta volna nekem, hogy vágyaim klubjában, a Manchester Unitedben játszhatok, e csapattal trófeákat szerezhetek, az angol válogatott büszke kapitányává neveznek ki, és több mint száz alkalommal ölthetem magamra a címeres mezt, továbbá a világ legnagyobb klubjaiban is bizonyíthatok, biztosan kinevetem. Szerencsés vagyok, hogy az álmaim valóra válhattak.”

Beckham búcsúja egy héttel követi mentora, Sir Alex Ferguson nyugdíjba vonulását. Az egykori Spice Girl, Victoria Adams férje húsz évig tartó profi karrierjének kereken a felét abszolválta a manchesteri Old Traffordban, beleértve azt az év adot is, amelyet – tapasztalatszerzés céljából, ifjú kölcsönjátékosként – a Preston North End kötelékében töltött. Hat bajnoki elsőséget és a híres 1999-es triplázást követően, 2003-ban került a Real Madridhoz, majd 2007-ben a „szép játék” szempontjából már kevésbé illusztris Los Angeles Galaxyhoz szerződött, sokat lendítve a kontinentális futball amerikai népszerűségén. Vitrinjében egy spanyol és két amerikai ligagyőzelem trófeája is díszeleg. Formája megőrzésének érdekében, a Major League Soccer szüneteit kihasználva, megfordult a Milannál is, végül, ez év elején a Paris Saint-Germainnél kötött ki, melynek története során szerzett harmadik bajnoki címéhez viszonylag szerény mértékben járult csak hozzá.

Közleményében Beckham ígéretet tett arra, hogy ha már pályafutása idején annyi előnyhöz, lehetőséghez jutott a futball révén, mostantól majd vissza is ad valamit a sok jóból.

A celebként sem utolsó klasszis 1996-tól 2009-ig szerepelt az angol válogatottban, és ez az idő mozgalmasan alakult a számára. A legemlékezetesebb az 1998-as világbajnoki föllépése volt, amikor az Argentína elleni találkozón kiállították. A csapat kiesése után visszatérve, a mindenekelőtt mérnöki precizitású beadásairól és káprázatos szabadrúgásairól ismertté vált futballista egy ideig első számú közellenségnek számított Angliában.

Az utóbbi években aztán mindinkább sportdiplomatává, sőt államférfivá nőtte ki magát. Tony Blair kormányfő és Sebastian Coe olimpiai bajnok futó oldalán felbecsülhetetlen szerepet játszott abban, hogy London nyerte el a tavaly nyári olimpia rendezésének jogát. Ha kisebb sikerrel is, de szintén tagja volt annak a teamnek, mely a 2018-as labdarúgó-világbajnokság Angliába hozataláért kampányolt. Néhány hónappal ezelőtt különös megtiszteltetésben részesült: első külföldiként képviselheti Kínát sportnagykövetként.

David és az énekesi pályafutása után divatdiktátori babérokra törő Victoria Beckham kiemelkedően jövedelmező reklám- és kereskedelmi tevékenysége együttesen 200 millió fontos vagyonhoz juttatta a kisebb kisiklások ellenére stabil házasságban élő párt. Legidősebb fiuk, a tizennégy éves Brooklyn ugyancsak a futballpályán szeretne érvényesülni, míg a tízéves Romeo máris a Burberry divatház gyerekmodelljeként keresi meg a zsebpénzét.

Beckham: fent
Beckham: fent
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.