Hazai pályán első a vendég

A magyar futball idegenforgalmi vonzereje – valljuk be – csekély, ám a labdarúgás alkalmas arra, hogy a sportturisztikai térképre helyezzen egy kisvárost. Feltéve, hogy az a település eleve turisztikai célpont. Márpedig a Vas megyei Bük – a vendégéjszakák alapján – a negyedik az országos listán Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló mögött.

Hat szállodája, valamint fizetővendég-hálózata révén az idegenforgalomból évente 625 millió forint folyik be városhoz, és a keresettségen lendíthet az a műfüves pálya, amelyet a feltűnően szépen gondozott, eredeti pázsittal borított labdarúgó-játéktér szomszédságában adtak át a napokban.

– Arra gondoltunk, amikor pályáztunk a Magyar Labdarúgó Szövetségnél, hogy a műfűvel telente javíthatjuk az itteni hotelek kihasználtságát – mondja Németh Sándor független polgármester. – A látogatottság szempontjából a második leggyengébb hónap hagyományosan a február, ám a labdarúgásban akkor van az előkészületi periódus, így akár több csapat is megfordulhat nálunk. Ennek eddig gátja volt, hogy a hideg hónapokban nem lehetett hol edzeni. Mostantól viszont nincs ilyen akadály, s bár nagyságrendi bevételi különbséget nem remélünk, abban feltétlenül bízunk, hogy néhány együttes ideérkezése nyomán még inkább forog majd a település neve. Márpedig az is tiszta haszon...

Az új pálya építéséhez a mindössze 3400 lakosú, de milliárdos nagyságrendben gazdálkodó város 45 millió forintot adott, a további 100 milliót a kivitelezés megrendelője, a megvalósításban közreműködő céget megbízó MLSZ számolta el. Feltétel volt, hogy évente meghatározott számú tömegsportrendezvényre a fenntartó köteles díjmentesen átadni a játékteret. Amúgy ez sem áll távol a kibővült sporttelepre – az előzetes számítások szerint – immár évi 30 millió forintot költő önkormányzattól, hiszen Bük a Bozsik-program alközpontjainak egyike, s a helyi Régiós Utánpótlás Futball Klubban hatvanhét gyereket mozgat meg (az óvodásoktól a tizenhat évesekig). A srácoknak csak a harmada büki: a többiek a környező településeken élnek, és két busz hozza-viszi őket a heti háromszori tréningre.

Egyszer talán a felnőtt csapat, a Büki TK is profitál majd az utánpótlás-nevelésből; a gárdának nagy szüksége lenne erre, hiszen a megyei bajnokság első osztályában csak a tizenharmadik helyen áll. (Igaz, tizenöt ponttal előzi meg a mögötte következő Vasszé csenyt, és kétpontnyira van a közvetlenül előtte lévő Vasvártól.) Addig a hírnévig azért nehéz lesz eljutni, amelyre az avatás díszvendégei tettek szert: megjelent Ebedli Zoltán, Halmosi Zoltán, Illés Béla, Lipcsei Péter, Mészöly Kálmán, Nyilasi Tibor és – ahogyan a filmek stáblistájában írják – sokan mások.

Talán még annál is jobb volt igazi magyar futballistákat látni, mint az (egyáltalán nem megyei) első osztályú pályákra tekinteni.

Palánták a pázsiton
Palánták a pázsiton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.