A Puskás stadion körül szorul a hurok

Feltehetően nem áll le az Üllői úti projekt, Debrecenben is folytatják a beruházást, kétséges viszont az új Puskás Ferenc stadion sorsa. Pedig oda már futball Eb-t álmodott az MLSZ.

Bontják az Albert Flórián stadiont. Ennél biztosabb jele aligha van annak, hogy megépül az FTC új arénája, elvégre (talán) nincs az a döntéshozó, aki dózeroltatni kezdené a létesítményt, amíg nem garantált a beruházás elkészülte.

Péntekig nem is volt semmi ok a kételkedésre, ám a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tájékoztatóján bejelentett megszorítócsomag – a tárcavezető szóbeli közlése szerint – a stadionfejlesztés ütemezését is módosíthatja.

Kétségkívül a zöld-fehér klubot érintette a legérzékenyebben a politikus bejelentése. Ennek oka, hogy a bontás miatt a ferencvárosiak már albérletben játszanak. Jellemző: az MTK elleni hét végi bajnoki mérkőzésüket Győrött rendezik, mert a Puskás Ferenc stadionban Depeche Mode-koncertre készülődnek.

A klub elöljárói azonban nyugodtak. Kubatov Gábor elnök például székely viccel, illetve „No para!” közléssel nyugtatja az érdeklődő szurkolókat a közösségi portálok egyikén. Értsd: a Fidesz pártigazgatójának nincs kétsége afelől, hogy elkészül az aréna.

Úgy tudjuk, ezzel a forgatókönyvvel számol Fürjes Balázs, a beruházásért felelős kormánybiztos is. A Népszabadság értesülései szerint az illetékesek azzal kalkulálnak: 2014 végén átadják a létesítményt.Már csak azért is, mert az állam minden vonatkozó szerződést aláírt, továbbá a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. még az idén értékesítheti a – stadion elforgatása nyomán felszabaduló – csaknem harmincezer négyzetméteres ingatlant. (Az ebből származó bevételt az építkezésre fordítják.) Kerestük az ügyben Fürjest, ám a kormánybiztos – egyelőre – nem kívánta kommentálni a gazdasági miniszter múlt heti bejelentését.

Amúgy aligha kincstári az illetékesek optimizmusa, mert (feltehetően) politikailag is kockázatos lenne felfüggeszteni az aréna finanszírozását. Ráadásul a beruházás „kis tétel” az új Puskás Ferenc stadion felhúzásához képest. Úgy tudjuk, kormányzati körökben mind kevésbé tartják reálisnak a nemzeti stadion újjáépítését.

Ez már csak azért is így lehet, mert a gigantomán megrendelők 65 ezres létesítményt álmodtak meg, amelynek költsége minden bizonnyal meghaladja a 70 milliárd, de elérheti a 90 milliárd forintot is. Igaz, Orbán Viktor többször is megígérte az aréna újjáépítését, s ugyancsak a rekonstrukciót szorgalmazta Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. Az elöljáró a szervezet hétfői közgyűlése után bejelentette: Budapest pályázna a 2020-as Európa-bajnokság néhány mérkőzésének, mi több, Bajnokok Ligája- vagy Európa Liga-döntő megrendezésére. Az OTP Bank legfőbb ura megjegyezte azt is: „Remélem, a pénteken bejelentett megszorítások nem érintik a Puskás Ferenc stadion beruházását, és a terveknek megfelelően jövőre megkezdődik az építkezés.”

A gazdasági minisztériumban erre aligha tennének nagy tétet, s egyéb okból is nehéz elképzelni, hogy az eredeti elképzelések megvalósulnak. Mert az FTC-arénát a korábbi tervekhez képest csúszással, a jövő év végén adhatják át. Ha azonban a nemzeti aréna építését időben elkezdenék, akkor átmenetileg nem csupán az FTC, hanem a válogatott is „otthon” nélkül maradna.

Ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden feltett kérdésünkre fölöttébb gyorsan reagált, leszögezve: nincs döntés arról, mely beruházásokat függesztik fel vagy halasztják el. Egyelőre tehát senki nem mondja ki azt, amire több jel utal: valamennyi nagy ívű stadionterv megvalósítására egyhamar nem jut pénz.

Leginkább a Puskással kapcsolatosak az építő jellegű kérdések...

Debrecen: igen

A debreceni stadion építéséért felelős projektcég múlt heti közleménye most is aktuális: e szerint a bejelentett kormányzati intézkedések nem érintik a cívisvárosban megvalósuló létesítmény finanszírozását. Az idei évre szükséges források a központi költségvetésből már megvannak. A 2014-es – esetleges – elvonások nem veszélyeztetik a debreceni projektet, így a stadion a tervek szerint a jövő áprilisra elkészül. 

Mi lesz vele?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.