Benn is vannak, kinn is vannak?

A világ egyik legnagyobb hagyományú nemzeti klubtornájának döntőjében az idén a Wigan és Manchester City találkozik. A kisebb és természetesen anyagilag is lényegesen gyengébben eleresztett csapat első alkalommal került be az FA Kupa fináléjába, míg a United „hangoskodó szomszédai” eddig öt alkalommal, először 1904-ben, legutóbb 2011-ben vihették haza a trófeát.

A tét a dicsőségen kívül sem csekély: a győztes 1,8 millió fontot (közel 623 millió forintot), a vesztes ennek a felét kasszírozza. Ám az már a kezdőrúgás előtt biztos, hogy a Wigan szerepelhet az Európa Ligában, mivel a Manchester City bajnoki ezüstérmével kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája csoportmérkőzéseire. A City mai győzelme nem csupán szépségtapasz lenne egy kiábrándító idény végén, hanem arra is szolgálna, hogy csöppet megzavarja Sir Alex Ferguson hattyúdalát az Old Traffordban.

Az angol szövetség – sokat vitatott határozatával – viszonylag késői időpontra, délután negyed hatra (magyar idő szerint: 18.15; tévé: Sport1, 17.45) tűzte ki a mérkőzés kezdetét. Ez azt jelenti, hogy döntetlen és az azt követő tizenegyesrúgások esetén a szurkolók csak este nyolc óra után indulhatnának hosszú hazaútjukra Londonból. Sok futballkommentátor és drukker tart attól is, hogy túl sok idő marad az úton vagy a fővárosban az italozásra, és az alkohol hatása alá kerülő rajongók olyan minősíthetetlen viselkedést tanúsítanak,mint a Millwall–Wigan elődöntőben.

David Bernstein, a labdarúgó-szövetség elnöke visszautasította azt a vádat, hogy a mérkőzés kezdetét anyagi okokból késleltették. Pedig az kétségtelen: a Premier League szombat délutáni meccseivel nem ütköző időpont révén több pénzt lehet elkérni a tévéközvetítés jogáért, illetve drágábban értékesíthető a reklámidő. Az üzleti életből érkezett Bernstein hangsúlyozta, hogy az FA „nem profitorientált szervezet, így minden beszedett penny a nemzeti futball ügyét szolgálja”. A valós cél az volt, hogy a lehető legtöbb nézőt ültessék a képernyők elé.

A százharminckettedik FA Kupadöntőbe a Manchester City a Watford, a Stoke City, a Leeds United, a Barnsley és – immár a Wembley-ben – a Chelsea legyőzésével jutott be. A sorozat érdekessége, hogy ha a 2-1-re végződő találkozón a „kékek” Demba Ba révén nem találtak volna be a hálóba, a City lett volna 1966 óta az első csapat, amely egyetlen gólt sem kapott volna a döntőig vezető úton. A „majdnem rekord” értékét növeli, hogy valamennyi kupamérkőzésen a 26 éves román Costel Pantilimon védett. Az olasz tréner, Roberto Mancini megbecsülését jelzi, hogy a döntőre is a fiatal hálóőrnek szavaz bizalmat. Annak ellenére is, hogy az angol válogatott Joe Hart bevetésre kész.

A debütáns Wigan keserédes hangulatban készül a tizedik FA Kupadöntőjét játszó City ellen. A gárda a Premier Liga tizennyolcadik helyén restellkedve, a biztonságos zónától három pont távolságban van. A rokonszenvesen szerény Roberto Martinez szakvezető nem is akar belegondolni, milyen lenne a Championshipből útnak indulni az európai meccsekre... A nyolcadik Premiership-szezonját befejező, Latics becenéven emlegetett garnitúra tulajdonosa igazi „self-made man”, Dave Whelan, a kiskereskedelemben meggazdagodott multimilliomos.

A kiesés rémétől fenyegetett klub a legutóbbi szezonban utolsó kilenc meccséből hetet megnyerve menekült meg a fenyegető kipotyogástól, ám ebben az idényben a hajrában is akadozik a teljesítmény. Kedd este Martinez korábbi csapata, a Swansea ellen nem lett volna szabad 3-2-re veszíteni, s ezzel két fordulóval a végkifejlet előtt mások kezébe adni a társulat sorsát. A Wigan egyébként a Bourne mouth, a Macclesfi eld Town, a Huddersfield Town, az Everton és aMillwall búcsúztatásával vívta ki a Wembley-ben való fellépés jogát.

A játékvezető a 42 éves Andre Marriner lesz, aki saját bevallása szerint sírva fakadt, amikor megtudta, rá esett a szövetség választása...

Van gondja: Martinez tréner
Van gondja: Martinez tréner
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.