LeBron James: Kiscsatár, nagy király

Ismét LeBron James, a Miami Heat „kiscsatára” lett az NBA, az amerikai kosárlabda-bajnokság alapszakaszának MVP-je, legértékesebb játékosa. Vagyis a világ legjobb kosarasa, miután ezt a játékot a föld kerekén az NBA-ben játsszák kiemelkedően a legmagasabb színvonalon, itt alkalmazzák a legjobbak.

„King Jamest” negyedszer – az utóbbi öt szezonból négyszer – választották MVP-nek. Első ránézésre azt mondanánk, volt már ilyen, sőt. Második ránézésre ezt már nem állítanánk ilyen biztosan. Tény, van az NBA történetében egy hatszoros, két ötszörös és még egy négyszeres MVP (Most Valuable Player) is. Legendás játékosok.

De Kareem Abdul-Jabbar akkor lett hatszoros, Bill Russel ötszörös, Wilt Chamberlain négyszeres MVP, amikor a játékosok választották meg maguk közül a legjobbat. Több mint három évtizede – 1981 óta – viszont az MVP-ség kicsit többet jelent. Azóta „külső szemmel” választja meg a szezon legértékesebb játékosát a legnevesebb szakújságírókból, kommentátorokból álló 125 tagú bizottság, melybe minden NBA-s csapat városából beválasztanak három-három tagot. Amióta ez így van, kizárólag az óriások óriását, Michael Jordant választották annyiszor (illetve eggyel többször) MVP-nek, mint Jamest.

Csakhogy James pályájának nagyon messze még a vége.

Jordan harminchárom évesen lett négyszeres MVP. Jamesnek még bő másfél éve van a harmincadik születésnapjáig. Senki nem kapta meg olyan fiatalon a negyedik MVP-címét, mint ő (bár e tekintetben Russellt és Abdul-Jabbart csak néhány hónappal veri). A még aktívak közül a legnagyobbak is messze vannak tőle. Kobe Bryantnek, Dirk Nowitzkinek egy-egy MVP-címe van, Tim Duncannek, Steve Nashnek kettő-kettő. És ők már valamennyien pályájuk végéhez közelednek. James tizenkét esztendős kölyök volt, amikor a LeBront megelőző utolsó háromszoros MVP, Magic Johnson visszavonult.

King James mindent nagyon korán ért el. Már az anyukáját is korán lepte meg, aki tizenhat évesen szülte őt, s aztán egyedül nevelte föl meglehetős létbizonytalanságban. James már középiskolás korában óriási sztár volt. Iskolai csapata az ő vezérletével mindent megnyert, amit lehetett: az első két szezonban 49 meccsből kettőt vesztett el. A főhős háromszor lett „Mr. Kosárlabda” Ohióban, és ő volt az első elsős, aki ezt a címet elnyerte. Emellett az amerikaifutball-csapatban is játszott, és úgynevezett wide receiverként (szélső elkapóként) egy szezonban 700 yardot futott. (Az sok.) Már kamaszkorában országos hírnevet szerzett, nagy, címlapos cikkeket írtak róla, vándoroltak utána az NBA játékos-megfigyelői. A tizennyolc éves James első helyen kelt el az NBA 2003-as draftján. Még be sem tette a tornacipőjét az NBA-be, amikor a leghíresebb sportszergyárak egyike már 100 millió dolláros szerződést kötött vele.

Természetesen ő lett az év újonca. A következő évtől bekerült az NBA All Star-csapatába, azóta sem maradt ki abból egyetlen esztendőben sem. Az utóbbi nyolc évadban mindig bevitte csapatát a rájátszásba. Ötször a Clevelandet, idén harmadszor a Miamit. A Clevelanddel egyszer, a Miamival kétszer játszott bajnoki nagydöntőt, a másodikat tavaly meg is nyerte a csapat. A főcsoportdöntőt megfordító hatodik meccset, amelyen King James 45 pontot dobott és 15 lepattanót szerzett, soha nem fogja elfelejteni, aki látta.

James mellékesen kétszeres olimpiai és egyszeres világbajnok.

S még előtte az élet.

Ez az, amit nem lehet megunni...
Ez az, amit nem lehet megunni...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.