Norvégok itt, norvégok ott

Micsoda thriller, micsoda meccs, micsoda hangulat! – ezekkel a szavakkal emlékezik meg az Európai Kézilabda Szövetség tegnap közzétett hivatalos kiadványa a Győr–Valcea női Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágójáról, és a fogalmazásban nincs is semmi túlzás.

Mint emlékezetes, a veszprémi visszavágón kilátástalan helyzetből csökkentette egygólosra a hátrányát a kisalföldi csapat, s bár először szenvedett vereséget a BL mostani kiírásában, a minimális „zakó” finalista pozíciót ért Ambros Martin szakvezető játékosai számára. A fennállásuk során hét sikertelen európai kupadöntőt vívó győriek előtt egyetlen cél lebeg a Larvik együttese elleni párharc vasárnapi első mérkőzését megelőzően: az, hogy a jövő szombati veszprémi visszavágó után végre ők emelhessék a magasba a serleget.

Mikor, ha nem most? – ismételgeti magában a kérdést a sportág összes hazai barátja, és valóban: soha ennyire „ütős”, egységes, valódi profi csapatnak minősíthető társulata nem volt a utóbbi évtized legeredményesebb magyar klubjának, mint a jelenlegi. Persze nagy profi a norvég bajnok is. A Larvik döntőbe vezető útjának vége csak kicsit volt kevésbé göröngyös, mint a Győré: az északiak odahaza két góllal kikaptak a Krim Ljubljanától, ám a szlovéniai találkozón kiütötték ellenfelüket (27:19), így 2011-es diadaluk után arra készülhetnek, hogy elhódítják a trófeát.

Riegelhuth, Hammerseng, Edin és a többiek bármikor képesek topformát nyújtani, s ezt az utóbbi esztendőkben többször igazolták – a Győr ellen is. Noha Görbicz és társai az idei kiírás csoportküzdelmei során „oda-vissza” elintézték a skandinávokat (24:18 kint, 30:24 itthon), s a múltban is több magyar siker született, mint norvég, azért a tavalyi 32:25-ös idegenbeli vagy a két évvel ezelőtti 24:18-as győri Larvik-győzelem élénken él még az emlékekben. A rivális amúgy az ETO-nál is jobban „uralkodik” hazája mezőnye fölött; hogy mást ne mondjunk, a norvég bajnokság alapszakaszában vívott mind a huszonkét mérkőzését megnyerte, majd az elődöntő első meccsén 40:20-ra „tömte ki” a Tertnes csapatát.

A korábban említett BL-elsőség mellett a legrangosabb európai klubtornán négyszer az elődöntőig jutó, két alkalommal KEK-győztes (2005, 2008), tizennégyszeres norvég bajnok garnitúra nem akármilyen falat tehát, de nincs mese, most le kell nyelni. A vállalkozás sikeréhez nagymértékben hozzájárulhat a Győr két norvég klasszisa, a kapus Katrine Lunde és a beállós Heidi Löke: e kettősnél jobb tanácsokkal talán Martin tréner sem láthatja el az együttest a hatékony taktikát illetően.

Ezzel együtt a mester a négyezres Larvik Arenában holnap délután háromnegyed ötkor kezdődő (a Digisport1-en 16.30-tól látható) találkozó előtt úgy nyilatkozott, hogy nem számít semmiféle meglepetésre, tekintettel arra: a két csapat játékosai úgy ismerik egymást, mint a tenyerüket. „Meggyőződésem, hogy a győzelem azon múlik majd, melyik együttes képes a saját játékát precízebben játszani,melyik tud mindvégig összpontosítani a két mérkőzésen.”

Ilyen egyszerű az egész, a recept a kézben van. Már csak ki kell váltani.

Kemény lesz... Löke (zöldben) és Breivang
Kemény lesz... Löke (zöldben) és Breivang FOTÓ: MTI KOVÁCS ANIKÓ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.