Nem középiskolás fokon

„Minden döntő, amelyen edzőként részt vettem, öt mérkőzésen dőlt el” – mondja Jókay Zoltán, a Vasas női röplabdacsapatának szakvezetője. A trénert már csak e tradíció miatt sem lephette meg, hogy együttese 3:2-re nyert a Gödöllő elleni párharcban.

Az már inkább, hogy a garnitúra megvédte címét: az előző évadban válogatott szintű játékosok sorát felvonultató társulat az idén – néhány tapasztalt röplabdázóval megerősített –kvázi juniorgárdát indított, így a legjobb négy közé jutás volt a célja.

„A múlt nyáron aligha voltak sokan, akik tétet tettek az aranyérmünkre” – jegyzi meg az edző. Nemzetközi sikerre pedig fölösleges is lett volna fogadni, mert a Vasas nem vállalta a szereplést. A tréner utólag is jó döntésnek tartja a távolmaradást. „A fiatalok fejlődését jobban szolgálták a kiélezett hazai mérkőzések, mint ahogyan azt a külföldön elszenvedett vereségek tették volna” – indokol. Véleménye csöppet sem változott, azaz ha a nyáron nem sikerül érdemben megerősíteni a keretet, akkor ezúttal sem támogatja az európai kalandot. Igaz, hozzáteszi azt is: a magyar röplabdázás újjáépítéséhez fontos lenne a kitekintés.

„Nagy eredmény, hogy a sportág bekerült az államilag kiemelten támogatott szakágak közé, ám ugyanakkora kihívás a pénzt okosan elkölteni” – magyarázza. Úgy véli, a mecenatúra lehetőséget ad arra, hogy újraéledjen a sportág idehaza.

„Nem megduplázni, hanem megtriplázni kellene a játékosok számát, mert a háromezres bázissal nem, de a tízezressel látványos fejlődést érhetnénk el” – mondja. Ez a létszámnövekedés lenne az alapja annak, hogy csökkenjen a világ elit és a magyar szint közötti differencia. Igaz, mint mondja, első lépésben a szomszédos országokat, így Ausztriát, Szlovákiát és Szlovéniát kellene utolérni.

„Főként a lányoknál látok kitörési lehetőséget,mert a sportág konkurálhat a kézilabdával és a kosárlabdával, ha az iskolákban tudatosul a gyerekekben, hogy a röplabda versenyképes alternatíva” – emeli ki a tréner.

Amúgy az oktatási intézmények már most is részesei a sportág mindennapjainak – derül ki Jókay beszámolójából: „A jelenlegi keretünkben sok középiskolás játékos van, s ha részt vennénk a nemzetközi kupában, akkor kétnapos utazások követnék egymást, melyek miatt a fiatalok nagyon sokat hiányoznának az iskolából. Ma még erre is figyelnünk kell.”

Eddig ez sikerült: felnőtt bajnok lett a csapat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.