Ezer egy este

Ezer euróba kerül egy jegy a (sárga-) feketepiacon a ma esti Dortmund–Real Madrid labdarúgó BL-elődöntőre. És abból a méregdrága „zsugából” sincs már sok... A német városban amúgy is minden meccsen 80 ezer körüli a nézőszám, ám most különösen nagy az őrület, mert a tét a finalista pozíció, míg az ellenfélről így írt a Ruhr Nachrichten: „Nehéz, nehezebb, Real Madrid.”

Pedig a Dortmund nem szokott összecsuklani a királyi gárdával szemben (sem): a mostani kiírás csoportmeccsein például 2-1-et és 2-2-t ért el ellene. Tíz évvel ezelőtt ugyan alulmaradt a Borussia, de hogyan!

Madridban – Ronaldo és Raul góljával – 2-1-re nyert a „fehér balett” (a Casillas – Michel Salgado, Helguera, Pavon, Roberto Carlos – Figo, Flavio Conceicao, Makelele, Zidane – Ronaldo, Raul tizeneggyel kivonuló együttes még az volt), ám Dortmundban a 93. percig a német csapat vezetett 1-0-ra, majd az utolsó pillanatokban a cserejátékos Portillo egyenlített.

A Borussia ismeri az efféle befejezést. A mostani negyeddöntőből úgy jutott tovább, hogy – a spanyolországi 0-0 után – a 92. percig 1-2-re állt a Malaga ellen, s miközben még a 2-2 sem segített a bajban lévő garnitúrán, sikerült hatvan másodpercen belül két góllal meglepni a vetélytársat meg egész Európát (3-2). E diadalhoz hallatlan szerencse kellett, az viszont a Dortmund erejét tükrözi, hogy a sárga-fekete csapat az egyetlen veretlen gárda a Bajnokok Ligája mezőnyében (hat győzelem, négy döntetlen).

Hogy aztán a Real Madriddal szemben szükség lesz-e „malagai” mázlira? Ha igen, akkor alighanem kiesik a Borussia, mert a főnyereményt nem lehet kéthetente megütni... Abban már jobban bízhat a házigazda együttes, hogy a királyi gárda németországi örök mérlege meghökkentően szerény: egyetlen győzelem (2001: Leverkusen 3-2) mellett négy döntetlen és tizennyolc vereség szerepel a lajstromban. A gólkülönbség 22-56... A listát végignézve kiváltképp meglepő Khedirának, a Real Madrid német válogatott középpályásának a kijelentése: „Nem érzek semmiféle nyomást.”

Jürgen Klopp dortmundi edző jóval mértéktartóbb: szerinte a Borussia BL-diadala meseszerű lenne, mert az elődöntős kvartett három óriása a Barcelona, a Bayern München és a Real Madrid. A tréner olyan tisztelettel van a riválisok iránt, hogy amikor tudatták vele, José Mourinho madridi szakvezető szerint „túl sokat beszél” a pálya szélén, így válaszolt: „Tényleg ezt mondta? Akkor szerdán befogom a számat.”

A mester nyilván kedden sem volt hangos, mert létrejött az a megállapodás, amelyet Pep Guardiola már előrevetített: Götze a nyáron (37 millió euróért) a Bayern Münchenhez szerződik. S a következő évadban már a bajor „FC Hollywoodot” irányító katalán ideál Hummelsnek is „udvarol”... A Dortmund tehát gyengülni látszik, de ma még a legerősebb csapatával lép pályára, míg a Real Madridból hiányzik a sérült Marcelo. Casillas nem feltétlenül, mert Diego Lopez nem teljesen fitt, azaz – Mourinho minden ellenszenve ellenére – előfordulhat, hogy a 143-szoros spanyol válogatott „fehér szikla” áll újra a háló előtt.

Ám Roberto Carlos, Zidane vagy a „fenomén” Ronaldo semmiképp sem tér vissza...

Még együtt: Reus és Götze a Dortmund edzésén
Még együtt: Reus és Götze a Dortmund edzésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.