A kölni illata

Lendült a kéz még a tévéfotelben is, olyan pazarul kezdte a Kiel elleni BL-negyeddöntő első, németországi meccsét a Veszprém férficsapata. Miután Nagy László bebombázta az elsőt, jött Ugalde, majd Sulic háromszor is, s a 10. percben Alfred Gislason, a hazaiak szakvezetője nem bírta tovább idegekkel a látványt: előbb sárga lapot kapott, majd időt kért.

A fejmosás után – elsősorban az éppen az ellenféltől szerződtetett szerb Vujin one man show-jának köszönhetően – közelebb araszolt a bakonyiakhoz a Bajnokok Ligája-címvédő sztárkülönítmény (16. perc: 9:8 „ide”), de a veszprémi produkció továbbra is összehasonlíthatatlanul tervszerűbbnek és hatékonyabbnak tetszett, mint bő két hónappal ezelőtt, amikor 32:21-es borzalmas „zakó” lett a középdöntő csoportküzdelmeinek keretében tett kieli látogatás eredménye. A folytatásban a Veszprém és a házigazda egyaránt kapust cserélt (Alilovicot Fazekas, Omeyert Palicka váltotta), s néhány eladott labda, apró figyelmetlenség elegendő volt ahhoz, hogy amikor még hét perc volt hátra az első félidőből, először örülhessen kedvencei vezetésének a kieli közönség (13:12).

Csakhogy a vendégeknek „volt másik” gólzsákjuk, s a hajrában az iráni Dzsamali hálószaggató löketei nyomán 16:15-ös veszprémi vezetésnél vonulhattak pihenőre a csapatok. De a magyar együttes játékosai csak a térfélcsere után mutatták be az igazi parádét. Miközben Fazekas Nándor a fizika törvényeit meghazudtoló mozdulatokkal védett minden hárítható meg majdnem minden háríthatatlannak látszó lövést, s a Kiel extraklasszisai (Narcisse, továbbá Ahlm, Sprenger, Toft Hansen és a többi „sebészkezű”) kínlódtak rendesen, Nagy szinte önkívületben, ugyanakkor játszva szerezte sorra a gólokat: háromnegyed óra múltán a jobbátlövő tíznél tartott, az eredményjelző pedig 27:21-es Veszprém-vezetést mutatott.

Már-már éreztük a kölni illatát (a Final Fourt június elsején és másodikán a másik német városban rendezik), de ahogyan telt-múlt az idő, mind inkább elfogyott az erő és a tempó is a vendégek játékából. A Kiel profizmusát mutatja, hogy a semmiből képes volt föltápászkodni, s az addig jószerével észrevétlen Narcisse irányításával hat perccel a vége előtt egyenlített (28:28), míg az utolsó másodpercekben – ugyancsak a tavaly a világ legjobb kézilabdázójának választott francia góljával – a győzelmet is megszerezte (32:31).

Különös érzés kerítette hatalmába az embert a lefújás után. Másfél órával korábban még mosolyogva írta volna alá az egygólos vereségről szóló papírost, most viszont a gutaütés kerülgette. Az esélyek ezzel együtt jók (messze jobbak,mint amilyenekkel előzetesen kalkuláltunk): a szombat délután négy órakor kezdődő veszprémi visszavágón mindössze egy gól hátrányt kell ledolgozni a négyes döntőbe jutáshoz. Előttünk a jó példa: a Kielnek hatot is sikerült...

A férfi BL-negyeddöntő első mérkőzéseinek eredményei: Kiel–Veszprém 32:31, Atletico Madrid–Barcelona 25:20, Metalurg Szkopje–Kielce 25:27, Flensburg-Handewitt–Hamburg 26:32.

Győri győzelem

Sima, hatgólos győzelmet aratott a Győr csapata a Ferencváros ellen a női bajnoki döntő első mérkőzésén. A hazai pályán szereplő kisalföldi együttes a félidőben már 20:13-ra vezetett, s végül – a kilencgólos Görbicz Anita vezérletével – 34:28-ra nyert. A találkozó második félidejében súlyos sérülést szenvedett Tomori Zsuzsanna: az FTC balátlövője a francia Raphaelle Tervellel ütközött, majd ráesett a könyökére. A diagnózis: törés, így a játékos számára véget ért a szezon. Az egyik fél második győzelméig tartó párharc következő mérkőzését szerda este hét órától rendezik a Népligetben.

Nagy: 11 gól
Nagy: 11 gól FOTÓ: MTI KOVÁCS ANIKÓ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.