Kielben Kölnért

Az nem állítható, hogy a szerencse a Veszprém csapata mellé szegődött a férfi kézilabda Bajnokok Ligája-negyeddöntő sorsolásán, pedig a szakma amondó: ha valamikor, hát most meglenne az esély a Final Fourba jutásra.

A feltételes mód azért indokolt, mert az ellenfél a címvédő Kiel együttese lesz – először holnap délután negyed hattól Németországban –, s a „kis világválogatottnak” is nevezett riválisról annyit mindenképpen illik tudni: a középdöntőcsoportban az egygólos veszprémi vereségre (31:30) hazai pályán tizenegy gólos győzelemmel válaszolt (32:21).

A bakonyiak ezzel együtt csoportelső lettek, majd a nyolc közé jutásért „oda-vissza” elintézték a spanyol Leon gárdáját, ám pechjükre a lehetséges vetélytársak legerősebbikével kell megmérkőzniük a négyes döntőbe kerülésért. Noha a Kiel a tizenhat között 37:35-re kikapott a Csehovszki Medvegyi otthonában, s a visszavágón sem ütötte ki orosz vetélytársát (30:26), a sztáralakulatnak nem csupán a múltja, hanem a jelene is irigylésre méltó. A sportág leggazdagabb klubjaként – a tribünön pedig „zebrákként” – emlegetett garnitúra már háromszor (2007-ben, 2010-ben és 2012-ben) hódította el a BL-serleget, s – rekorderként – tizenhétszeres aranyérmes a Bundesligában, a kontinens legszínvonalasabb bajnoki sorozatában.

Keretét hosszú ideje kizárólag extraklasszisok alkotják; a jelenlegi nagymenők közül legyen elég a francia Omeyer és Narcisse, a svéd Ahlm, a német Klein,Sprenger és Zeitz, a szerb Vujin, a cseh Jicha vagy éppen az edző, az izlandi Alfred Gislason nevét említeni. Az északi trénerrel kapcsolatos érdekesség, hogy 2002-ben ő dirigálta a Magdeburg együttesét abban a Bajnokok Ligája-döntőben, amelyben a német társulat éppen a Veszprémet múlta felül. A bakonyiaknak mostanáig a tizenegy évvel ezelőtti produkció jelenti a BL-csúcsot; ezt követően még kétszer (2003, 2006) kerültek be a legjobb négy és ötször (2004, 2005, 2007, 2009, 2010) a nyolc közé.

Amióta (2010-től) Final Fourt rendeznek, magyar csapat még nem jutott el a négyes döntő állandó színhelyére, a kölni Lanxess Arenába, pedig oda már belépni sem akármilyen élmény, hiszen 19 500 néző előtt ritkán játszanak kézilabdázók... Veszprémben csak negyedennyien férnek be a csarnokba, de valamennyiüknek az az óhajuk, hogy a csapat olyan eredményt érjen el vasárnap, amely után érdemes dugig megtölteni a lelátót a jövő szombati visszavágóra.

A negyeddöntő első mérkőzéseinek programja: Kiel–Veszprém (vasárnap, 17.15, tv: Digisport1, 17), Atletico Madrid–Barcelona (szombat, 19), Metalurg Szkopje–Kielce (vasárnap, 17), Flensburg-Handewitt–Hamburg (vasárnap, 18.45).

Ma játsszák a hazai női bajnoki döntő első mérkőzését: a Győr délután fél öttől fogadja az FTC-t. Az egyik csapat második győzelméig tartó párharc következő találkozóját szerdán a Népligetben, míg a harmadik mecscset – amennyiben szükséges – jövő szombaton újra Győrött rendezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.