Pikk-pakk, 2:1

„Szuper Levi, Szuper Levi!” – rikoltozta egy hokimezbe öltözött, kevéssé szomjas fiatalember a Deák téri metrómegállóban három órával a Magyarország–Kazahsztán divízió I-es vb-mérkőzés kezdete előtt. Az este főszereplőjeként azonosított kapus nevének skandálása legalábbis előrevetítette: komoly bravúr lenne az orosz profi ligában edződő játékosokkal felálló rivális elleni pontszerzés.

Hogy az általában fölöttébb optimista hazai szurkolók tényleg nem feltétlenül gálaelőadásra készültek, azt jelezte az is, hogy egyikük addig ügyeskedett magyar zászlójával az Olaszország–Nagy-Britannia találkozó (5:1) után, míg az itáliaira hasonlítóra nem hajtogatta, minek köszönhetően a „fő meccs” eredményétől függetlenül már győzelmet ünnepelhetett...

A dél-koreaiak elleni dermesztő vereségnek is tulajdonítható visszafogottságnak már nyoma sem volt, amikor a két együttes a jégre korcsolyázott: a Papp László aréna közönsége maximális hangerővel dübörgött, s a házigazda válogatott nem is adott okot arra, hogy csökkenjen a drukkerek lelkesedése.

Mi több, nagy lehetőséghez is jutott, amikor két kazah – csaknem egy percig – egyszerre pihent a büntetőpadon. A kettős emberelőny alkalmával a Vas Márton, Ladányi, Sofron, Mihály, Hári ötös sorakozott a jégen, azaz – a vb-n védőposzton szereplő Vassal együtt – öt csatár próbálkozott a góllövéssel. Hiába: bár több veszélyes helyzet is kialakult a kazah gárda kapuja előtt, a magyar csapat elszalasztotta az esélyt. Ahogyan a játékrész hajrájában a vendégek is, akik ziccereket rontottak, így az első szünetben 0:0 állt a nagytáblán.

A második játékrész elején pedig – az aluljárói „jóslatot” igazolva – felzúgott a „Szuper Levi! Szuper Levi!” rigmus, miután a kapus többször is bravúrral védte a létszámfórban játszó kazahok lövéseit. A másik oldalon Kolesznyik hasonló formát mutatott, az egyedül meglóduló Mihály kísérleténél is résen volt, így az első gólra még várni kellett. Egészen a második harmad tizennegyedik percéig: a kiállítások miatt négy-négy mezőnyjátékos volt a pályán, amikor az egyébként is módfelett aktív Mihály a rövid sarokba lőtte Vas Márton átadását (1:0). Csakhogy a csoport favoritja szinte azonnal egyenlített: Sztarcsenko emelte a kapuba az elé pattanó korongot (1:1).

Az utolsó harmadra maradt a döntés, de azt már a pakk bedobása előtt elkönyvelhettük: ha veszít a magyar válogatott, annak nem a meló hiánya lesz az oka. Szélig és társai „tekertek”, ahogyan csak tudtak. Ez a lelkesedés meghozta az eredményét: Tokaji lőtt távolról a kapuba (2:1). A többség ekkor már az órát bűvölte, de még tizenkét perc hátra volt... S az idő fölfoghatatlanul lassan telt a pattanásig feszült hajrában, amikor mindkét válogatott emberhátrányba került. De csak emberfór volt, gól nem: a magyar csapat szenzációs játékkal legyőzte Kazahsztánt, s megteremtette a lehetőségét annak, hogy az „A csoportos” szapporóit budapesti csoda kövesse...

Eredmények: Magyarország–Kazahsztán 2:1, Olaszország–Nagy-Britannia 5:1, Japán–Dél-Korea 6:5.

Az állás: 1. Olaszország 9 pont, 2. Magyarország 7, 3. Kazahsztán 6, 4. Japán 3, 5. Dél-Korea 2, 6. Nagy-Britannia 0.

 

Szuper!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.