Kis herceg - Habsburg fiú a győri klubnál

„Kemény voltál, bajnok! Adj egy ötöst!” – ki gondolná, hogy e szavak Habsburg Károly feleségének, Thyssen-Bornemisza Franciska bárónőnek az ajkát hagyják el a Pannónia-Ringen rendezett gokartverseny leintése után.

Az elismerés fiának, Habsburg Ferdinánd Zvonimirnak szól, aki néhány perccel azelőtt elsőként halad át a célvonalon a magyar bajnokság első fordulójának elődöntőjében. Az utolsó magyar király, IV. Károly dédunokája magyar állampolgárként, magyar licenccel, a győri Kálmán Motorsport színeiben áll rajthoz az idei bajnokságban, s erre –szavai szerint – „rendkívül büszke”.

– A családom erősen kötődik a magyar történelemhez – nagyapám, Habsburg Ottó segítette az ország európai uniós csatlakozását –, és a hagyományokat én is őrizni szeretném. Kellemes, családias hangulat vesz körül a csapatnál, ráadásul a szerelők segítségével néhány szót már én is beszélek magyarul, ámbár korántsem olyan könnyű elsajátítani ezt a nyelvet.

A győri csapat a brucki Speedworld Akadémia révén figyelt fel az ifjú tehetségre, aki a múlt esztendőben már az istálló versenyzőjeként vett részt a Rotax Max Challenge döntőjében. Az egyesületek közti együttműködés 2011-re nyúlik vissza; a kiemelkedő technikai háttér reményt ad arra, hogy a fiatal versenyzők a nemzetközi elitbe emelkedhetnek, Ausztria császári hercege pedig kezdetként a bajnoki cím elhódítását célozza meg.

– Hétesztendős koromban ültem először gokartban. A pályán töltött idő minden percét élveztem, így elhatároztam: ha törik, ha szakad, autóversenyző leszek. A szüleim kezdetben eleinte fellángolásnak vélték az álmomat, az évek múlásával azonban rájöttek: tévedtek. Három éve foglalkozom komolyabban az autósporttal, heti három alkalommal erőnléti edzéseket tartok, s további két-három napon körözök az akadémia pályáján. Az idén először veszek részt a bajnokság összes futamán, tavaly a kartörésem gátolt meg ebben. Jóleső érzéssel tölt el, hogy én vagyok az első Habsburg, aki autóversenyzésre adta a fejét, s ma már a szüleim is támogatnak, mindig szakítanak időt arra, hogy a helyszínen szurkoljanak nekem.

A Rotax Max junior kategória versenyzőjének diadala nyomán a bárónő sem leplezi örömét, ujjongva skandálja Ferdinánd nevét, miközben szorgalmasan készíti a képeket a családi fényképalbumba. A királyi utód szívesen pózol a kamerának, a bohóckodás – mint mondja – amúgy sem áll távol tőle. A mérlegelés közben és a verseny utáni megbeszélésen azonban mellőzi a mókát, s a jármű beállításában is oroszlánrészt vállal. Miután letudja a kötelező feladatokat, a döntő előtti órákban ismét önfeledt tizenöt éves kamasszá változik, és felszabadultan futballozik a csapattársakkal a garázsban, a fejedelmi megjelenésről csupán a kristályokkal kirakott bukósisak árulkodik.

– Noha a prioritás jelenleg a tanulmányaimé, szabad időmben nemcsak futballozom, hanem kosárlabdázom és a téli sportoknak is hódolok. A Forma–1-et mindig figyelemmel követem, a kvalifikáció után – melyen második helyezést értem el – siettem is a helyi étterembe, hogy a Kínai Nagydíj utolsó köreit lássam. Eddig három futamon voltam a helyszínen, ezeken a Red Bull és a McLaren istálló vendégeként. Micsoda légkör vette körül a pilótákat! A két kedvencem Fernando Alonso és Kimi Räikkönen, de egy alkalommal Michael Schumacherrel is találkoztam Svájcban, aki hasznos tanácsokkal látott el a jövőmet illetően. Pedig a gokart-világbajnokságon a hétszereres Forma–1-es vb-győztes fia, Mick lesz az ellenfelem. Noha addig nagyon hosszú út áll előttem, az igazi célom az, hogy egyszer bekerüljek a száguldó cirkusz, az F–1 világába.

Elsősége bizonyítja: gokarttal már formában van.

 

Vezető pozícióban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.