Törpe után óriás

A drukker azért szorította ökölbe a kezét tehetetlen dühében, mert hétfő este éppen az hiányzott a magyar hokiválogatottból, ami az utóbbi évtizedekben szinte soha: a szív meg az akarat.

A Papp László arénában 4:1-es vezetésről kapott ki büntetőlövésekkel a csapat a divízió 1-es világbajnoki mezőny leggyengébbjének tartott dél-koreaiaktól, s miközben percekkel az elmúlt évek legnagyobb kudarca után a végjáték első kísérletét elhibázó Sofron István próbált magyarázatot találni a meglepő vereségre az alagsori pihenőben, mellette a második lövést elvétő Ladányi Balázs arról beszélt, hogy Rich Chernomaz kapitány már akkor letolta a társaságot, amikor az még 3:0-ra vezetett az első harmad után.

A tribünről is egyetérthetünk a szakvezetővel: a félgőz és a visszafogott játék dacára meggyőző előnyt kiharcoló társaság tagjai alighanem azt hitték, akkor is kitömik az ázsiaiakat, ha „lefürdik” a meccset, csakhogy a technikailag képzetlen, ugyanakkor remek kondícióban lévő, ördögien gyors rivális ráérzett a váratlanul jött lehetőségre, és nyolcezer ember bánatára kihasználta azt.

Hogy aztán a hazai környezetben kapott, vagyis duplán fájó pofonból sikerült-e okulni – esetleg még jókor is jött az „átszálló” –, az csak a folytatásban derül ki. Akár mindjárt ma, a kazahok ellen jóvá tehető minden – persze szigorúan elvileg.

A rajt előtt még az A csoportba kerülésről álmodozók hétfő óta reálisabban látják az esélyeket, s immár a hatalmas bravúr kategóriájába sorolnák, ha a vb-csoportból sikerülne kiharcolni a följutást. Ráadásul most –amikor föl kellene tápászkodni a földről – az az ellenfél következik, amellyel szemben már előzetesen is minimális esélyt adtak a szakemberek, s a statisztikusok sem biztattak semmi jóval: a két csapat eddigi öt mérkőzésén öt kazah győzelem született...

A rivális klasszisai közül nyolcan játszanak a KHL-ben, vagyis az orosz profi ligában, de akad az észak-amerikai hivatásos bajnokságban légióskodó spílerük is: Nyikolaj Antropov a Winnipeg Jets gárdáját erősíti. A koreai „törpéhez” képest valóságos óriás vár tehát a házigazda alakulatra, amely bár a tavalyi A vb-n játszott hét meccsén csupán egyszer ért el hosszabbítást érő eredményt (az amerikaiak ellen), 1992 óta tartó önálló történelme során két olimpián járt, s összesen huszonhét olyan játékost „termelt ki”, aki eljutott a draftig az NHL-ben.

Semmi kétség: ma Magyarország lesz Dél-Korea a „BS-ben”. Miből áll ezt jó jelnek tekinteni?

A mai műsor: Dél-Korea–Japán (12.30), Olaszország–Nagy-Britannia (16), Magyarország–Kazahsztán (19.30).

Az állás: 1. Kazahsztán 6 pont (10:2), 2. Olaszország 6 (8:1), 3. Magyarország 4, 4. Dél-Korea 2, 5. Japán 0 (3:9), 6. Nagy-Britannia 0 (2:9).

Hétfő esti döbbenet
Hétfő esti döbbenet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.