Legyen ő is milliomos!

Ha egy tetszőlegesen kiválasztott általános iskola harmadikos tanulóit kérem arra, hogy kétkérdéses röpdolgozat keretében referáljanak a Napneutrínó-problémáról és a kantiánus morálfilozófiáról, biztosan jobb minőségű szövegeket kapok, mint az a 49 oldalas, az új FTC-stadion előkészítése ürügyén rendelt futballügyi dolgozat, amiért a kormány nettó 24 millió forintot fizetett az International Management Group Kft.-nek.

Fontos megjegyezni, hogy a több mint tízmilliárdos projekt előkészítését szolgáló szöveget olyasvalaki írta (vagy fordította), aki a futball-labdát csak a közönség segítségét igénybe véve tudja megkülönböztetni az állatkert megacuki kiselefántjától. Az anyagban ugyanis „FIFA Világkupaként” és „UEFA Euro versenyként” azonosítják a világ- és Európa-bajnokságot.

A nívótlanság csimborasszójaként föltűnő dokumentum kapcsán azt is érdemes megemlíteni, hogy a nemzeti érdekeket képviselő nemzeti kormány nemzeti aréna építésére is készülő szekciója olyan tanácsadók szolgálataiért fizet, akik csak bravúrral teljesíthetnék az alapfokú magyar nyelvvizsga követelményeit. Kegyeleti okokból nem idézünk komplett passzusokat, csak három mondatot: 1. „Pozitív eredmény nagyobb valószínűséggel érhető el ott, ahol létezik fenntartható, hosszú távú működési megoldás, hogy sikert lehessen elérni helyi szinten”; 2. „Általában a stadionmegnevezési jogokkal kapcsolatos ügyletek értékesebbek, amikor az új stadion egy részét építik fel, mivel a szponzornak ilyenkor szorosabb a márka asszociációja és a vállalati partnerség is”; 3. „Magyarország utoljára 1986-ban versenyezhetett a Világkupáért, azóta Magyarország fokozatosan kiesett a FIFA világrangsorából egészen a közelmúltig, amikor is a javulás néhány ígéretes jelét mutatták”.

Az értelmezhetetlen mondatok e vetélkedőjében ez a hármas fért fel a dobogóra, de egyetlen olyat sem találtunk, amely az esélytelenek nyugalmával indult a versenyen. Az pedig lényegtelen, hogy egyébként súlyos dilemmákra kell választ adni egy ilyen beruházás előtt. Nem fontos az: miként tartható fenn a létesítmény, hogyan üzemeltethető, hogyan vitalizálható az új közösségi tér.

Ezzel nem kell érdemben foglalkozni, van fontosabb dolgunk is. Például új játékost keresni a kormány – ismerősök számára kiírt – Legyen ön is milliomos! című játékába, hogy az érintettnek mégse csak úgy átutalják a kialkudott összeget. Igaz, ha elfogadjuk, hogy ezt a vetélkedőt közpénzből finanszírozzák, akkor nincs ok a háborgásra. Főként, mert a tanulmányból azt is megtudhattuk: az ország két fő folyója a Duna és a Tisza. Örömre is van ok, elvégre nem a Tigrisre és az Eufráteszre tippeltek.

Az új Albert stadion látványterve
Az új Albert stadion látványterve
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.