Kiütötték magukat

Szombat déltől vasárnap estig peregtek az események az angol futballban: megtartották az FA Kupa elődöntőit, és a bajnokság harmincharmadik fordulójában is rendeztek meccseket.

A legnagyobb kihívás előtt a Chelsea állt: a csapat az ötödik mérkőzését játszotta ebben a hónapban, s nem egészen három nappal a Rubin Kazany elleni Európa Liga-negyeddöntő után a Manchester City ellen kellett pályára lépnie az angol kupában. E találkozón dőlt el, melyik együttes lesz a Wigan ellenfele a május 11-i döntőben. A tempós találkozót a City nyerte 2-1-re, nem függetlenül attól, hogy a Chelsea fölöttébb visszafogottan kezdett. A londoniak már annak is örülhettek, hogy a manchesteri rivális csupán a harmincötödik percben szerezte meg a vezetést (Nasri volt eredményes).

A szünet után sem lett kisebb Roberto Mancini csapatának önbizalma. Talán a Chelsea frusztráltságát jelezte Ramires szabálytalansága a félidő elején: a szabadrúgást gyorsan elvégző Milnertől Barryhez került a labda, s az akció végén Agüero növelte kétgólosra a City előnyét. Ekkor felébredt a Chelsea. Ennek biztos jele volt Demba Ba – lassan védjegyévé váló – nehéz helyzetből bevágott röptególja. A hátralévő időben Hazard és kollégái domináltak, különösen a csereként beállt Fernando Torresnek köszönhetően.

A spanyol center amúgy joggal reklamált tizenegyest Kompany erőszakoskodása miatt, de Chris Foy bíró hajthatatlan maradt. Bár több esélye volt a Chelsea-nek, hogy hosszabbításra mentse a találkozót, egyikkel sem tudott élni, így a City játszhat a trófeáért. A második ligában szereplő Millwall és a Premier League-ből való kiesés ellen küzdő Wigan szombat kora esti mérkőzése után kevesebb szó esett Robert Martinez gárdájának 2-0-ás győzelméről, mint a kelet-londoniak szurkolóinak szégyenletes magatartásáról. Az angol futballhuliganizmus egyik utolsó bástyájának tekintett Millwall – magukat már számos alkalommal lejárató – „drukkerei” különös módon nem a Manchester vonzáskörzetéből érkezett riválisaikkal, hanem egymással mentek ölre...

Az 1989-es hillsborough-i katasztrófa évfordulójának előestéjén a tizenegy millwalli fanatikust letartóztató rendőrök hosszú ideig nem is jutottak a valóságos vérfürdő közelébe. A világszerte élő adásban közvetített mérkőzés felidézte az 1980-as években oly gyakori verekedések emlékét. Az utóbbi időben a klub imázsának gyökeres megváltoztatásán fáradozó menedzsment a hatóságokkal együttműködve vizsgálatot indított az ügyben, melynek végeztével számos szurkolót száműzhetnek egy életre a csapat közeléből. A berúgott millwalliak láttán felfoghatatlan, miért nem délidőre időzítették a kockázatos találkozót.

Mindenesetre a Shaun Maloney és Callum McManaman góljának köszönhető történelmi győzelem nyomán a Wigan az FA Kupa döntőjének ötvenhatodik, bár igen esélytelen szereplője lesz. A Premier Ligában az élvonalat és a kieső zónát érintő kulcsfontosságú mérkőzéseket egyaránt játszottak a hét végén. A Chelsea-től az angol kupa negyeddöntőjében, majd a Manchester Citytől a bajnokságban elszenvedett vereség után Sir Alex Ferguson alaposan rápiríthatott játékosaira.

A Manchester United a Stoke City elleni, a Britannia stadionban megrendezett találkozón már a negyedik percben vezetést szerzett Michael Carrick jóvoltából. A tizenöt pontos előnyének visszakaparintására törekvő United a második félidő közepén duplán is fellélegezhetett. A Robin van Persie szabálytalan feltartóztatása miatt megítélt büntetőt a sértett értékesítette. A 2-0-ás sikerrel záruló meccsen Van Persie tíz mérkőzés óta tartó gól nélküli sorozata is véget ért. A Stoke viszont aggasztó helyzetbe, a vészzóna küszöbére került. Az Arsenal príma hajrával győzött a Norwich ellen 3-1-re.

A bajnokság élmezőnye: 1. Manchester United 80 pont/32 mérkőzés, 2. Manchester City 65/31, 3. Arsenal 59/32, 4. Chelsea 58/31.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.