Jégre tett britek

„Jegyet veszek!” – ordította torkaszakadtából egy ötfős társaság legaktívabb tagja délután négy órakor a metrómegállótól a Papp László arénához vezető lépcsősor tetején, s figyelembe véve, hogy a magyar–brit meccs csak fél nyolckor kezdődött, e jelenet már megelőlegezett valamit az esti hangulatból.

S persze nemcsak a mennyiséget, hanem a minőséget illetően is: sokan és nagy-nagy várakozással tekintettek a jövő szombatig tartó divízió I-es jégkorong-világbajnokság elé. Ha kevésbé akarunk hivataloskodni, akkor azt is mondhatjuk, hogy a „fél ország” úgy vágott neki a vb-nek: most aztán irány az A csoport! A kapuban mindenesetre egy régi ismerős, a rendkívül rutinos, ám a szezonban eddig mindössze egy találkozón védő, s túledzettnek sem mondható Szuper Levente kezdett a harmadik legerősebb riválisnak tartott britek ellen azt követően, hogy Rich Chernomaz kapitány péntek éjjel úgy döntött: Hetényi Zoltánra mégsem számít.

A néhány hete Amerikában – egyebek mellett – szexuális zaklatással vádolt kapust a szakvezető indoklás nélkül tette ki a keretből, s bár ezt értjük, azt már kevésbé: amennyiben úgy gondolta, nincs ott a helye, akkor minek hívta be oda. Ha csak nem valamilyen egészen más ok húzódik meg a háttérben...

Doppingolta a közönség szépen a magyar csapatot már a bemutatásnál; a házigazdát hatalmas piros, fehér és zöld színű csomagolópapírokból összeálló nézőtéri élőkép köszöntötte, de a nyitó harmadban váratlanul a britek „köszöntek be”... A magyar válogatott már a 3. percben emberelőnybe került, de Sofron István Murphy kapusba lőtte a ziccert, ahogyan társai is sorra elpuskázták a kínálkozó lehetőségeket, és félő volt, a támadóharmadban csak nagy ritkán megforduló ellenfél előbb-utóbb „talál” egy gólt. Az aggodalom, sajnos, jogos volt, mivel a fölényben játszó, de ellenállhatatlannak túlzással sem nevezhető magyarok a továbbiakban is képtelenek voltak a gólvonalon túlra préselni a korongot, miközben a britek négy perccel a játékrész vége előtt elhallgattatták a szurkolókat: David Phillips távoli löketét rendesen beszedte Szuper, s a „kötény” láttán csak azért nem mondtuk, hogy „Levente-gól”, mert nem volt kedvünk viccelődni (0:1).

Az első szünet után azonban jobb kedvre derült a tribün. Három perc múltán – az újabb létszámfórban –Ladányi remek passzát Nagy Gergő bombázta a hálóba, majd a Sofron lövése nyomán kipattanó pakkra lecsapó Vas Márton már a vezetést is megszerezte (2:1). Nem sokkal később aztán, a Szirányi kiállítását követően öt a négy ellen támadó kék mezesek Shields révén egyenlítettek, de a 37. percben Ladányi szemfüles góljával újra „itt” volt az előny (3:2). A fór kisvártatva a duplájára nőhetett volna, ha a kanadai, lengyel bírópáros úgynevezett kisles, illetve korongrúgás miatt nem érvényteleníti Vas János gólját.

Az eredményjelző tábla minimális különbséget mutatott tehát a záróharmad előtt, s az állásnak megfelelő feszültség jegyében telt az utolsó szakasz. „Ajtó-ablak” helyzet maradt ki az egyik, ígéretes kontraakció a másik oldalon, mígnem az 52. percben Sikorcin ráunt a tehetetlenségre, s abban bíztunk, el is döntötte a mérkőzést (4:2). A folytatásban az ellenfél még kiizzadt egy emberelőnyös helyzetet, majd kettős kiállítás következett, végül pedig a kapuba becsúszó Sofront küldték le a bírók, de ennél több említésre érdemes esemény már nem történt. A világversenyek hagyományosan nyögvenyelős rajtján tehát sikerrel jutott túl a magyar válogatott, amely ma este fél nyolctól az olaszok elleni 0:4-gyel kezdő dél-koreai csapattal játszik. Ez a vb egyetlen mérkőzése, amelyre még lehet jegyet kapni, úgyhogy csak tessék, tessék, nem kell ordibálni a metrókijáratnál.

Eredmények: Magyarország–Nagy-Britannia 4:2, Kazahsztán–Japán 5:2, Olaszország–Dél-Korea 4:0. A mai műsor: Olaszország–Japán (12.30), Kazahsztán–Nagy-Britannia (16), Magyarország–Dél-Korea (19.30).

A kapuban találkoztak. Sofron (fehérben) és brit kollégái
A kapuban találkoztak. Sofron (fehérben) és brit kollégái
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.