Ez nem válságövezet

„A Ferencváros öltözőjében sosem volt téma, hogy ki, honnan jött. S ha ott nem téma, a lelátón sem lehetne az. Én ennek a srácnak nem tudom elmagyarázni, miért huhognak a tribünön” – ezekkel a szavakkal köszönte meg a fair play népszerűsítéséért kapott elismerést Kubatov Gábor, az FTC elnöke, a mellette álló brazil futballista, Somalia társaságában. Mindazoknak, akiket meglep, miért éppen a IX. kerületi klub első embere állhatott a pulpitusra, elmondjuk: a zöld-fehérek különböző csapatainak mérkőzései előtt és közben rendszeresen levetítenek egy-egy rasszizmus elleni videoklipet.

A MOM Kulturális Központ zsúfolásig telt kupolatermében további tíz díjazottat köszöntött Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, aki kijelentette: „Manapság, amikor gazdasági, erkölcsi és etikai válsággal küzd a világ, a sport az a terület, amely kapaszkodót jelent az életünkben.”

A dicséretesen oldott és protokolltól mentes légkörben többen is meghatottan – olykor könnyeikkel küszködve –vették az okleveleket: így Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőrvívó, Kunszt Gábor, a Honvéd korábbi elnöke vagy Radulovics Bojana, az elmúlt évtized kézilabdázó klasszisa.

A legnagyobb tapsot GyurtaDániel, London világcsúccsal győztes mellúszó olimpiai bajnoka kapta: amint az köztudomású, ő volt az, aki aranyérmének másolatát elküldte nagy ellenfele, a játékok előtt nem sokkal, tragikusan fiatalon elhunyt norvég Alexander Dale Oen családjának. „Bár csak ne lennék itt, és élne a barátom! – mondta, majd hozzátette: – Nálunk, a családban három szó a meghatározó: szerénység, tisztelet, alázat. Igyekszem ehhez tartani magam.”

Az esemény végén Kamuti bejelentette, hogy jövőre két új kategóriával bővítik a díjat: elismerést kapnak majd az arra legérdemesebb utánpótlás korú és amatőr sportolók is.

Kitüntetett tizenegy. Fair play-cselekedet. Trófea: Gyurta Dániel (úszó).

Diploma: Liszka Eszter (tájfutó), Baji Balázs (atléta), Sipos Péter (vitorlázó). A fair play népszerűsítése. Trófea: Sákovicsné Dömölky Lídia (vívó). Diploma: FTC, George F. Hemingway (a Honvéd tulajdonosa).

Életmű-kategória. Trófea: Fináczy György (vitorlázó). Diploma: Kunszt Gábor (a Honvéd korábbi elnöke), Radulovics Bojana (kézilabdázó), Zsigmond Tibor (tájfutó).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.