Bayern: Hollywoodi történet

Csak hogy tudjuk, mi történt itt: a Neuer – Lahm, Boateng, Dante, Alaba – Robben (Ribery, 63.), Javi Martinez, Thomas Müller (Luiz Gustavo, 63.), Schweinsteiger, Shaqiri – Gomez (Pizarro, 75.) összetételű Bayern München a Frankfurtban elért 1-0-lal nem egyszerűen elhódította huszonharmadik német bajnoki címét, hanem rekordok seregét döntötte –és javíthatja – meg.

A Bundesliga fél évszázados történetében most először fordult elő, hogy már április hatodikán megvolt az aranyérmes. (A müncheni labdarúgók előnye a második helyen álló dortmundiakkal szemben kerek húsz pont...) A kezdés persze előrevetítette: az FC Hollywood különlegesen fényes évada következik, hiszen első nyolc meccsét kivétel nélkül megnyerte a Bayern, és sorozatban nyolc vígjátékkal csakis a mostani csapat nyitott a német „BL-ben”.

Az együttes szintén csúcsot állított fel az idegenben elért diadalok tekintetében (ráadásul hat forduló még hátravan), s vendégként elért mérlege amúgy is lenyűgöző: tizenhárom győzelem, egy döntetlen, 31-2-es gólkülönbség. A gárda egyetlenegyszer kapott ki – otthon a Leverkusentől –, és ilyet is csupán egyszer, az 1986/87-es bajnokságban produkált eddig. Mind ez idáig a legnagyobb gólkülönbséggel (64-gyel) az 1972/73-as évadot zárta: jelenleg 66-nál (79-13) tart.

A tizenhárom kapott gól újabb rekordot sejtet, hiszen a fennálló müncheni csúcs 21 (2007/2008-ból), és a Bayern túlszárnyalhatja az egy évadban elért legtöbb győzelmet (1972/73-ban: 25, most 24), valamint a valaha a Bundesligában szerzett legtöbb pontot is. A Dortmund tavaly 81-gyel fejezte be a bajnokságot, a BM pillanatnyilag 75-öt jegyez...

Az 1971/72-es gólcsúcs (101) feltehetőleg nem forog veszélyben, miként Gerd Müllernek a szintén abban az évadban elért 40 gólos rekordja sem. A gárda legeredményesebb játékosa most Mario Mandzukic (15), a gólokat és a gólpasszokat összesítő „kanadai” tabellán pedig – a mesterlövészek rangsorában is élen álló dortmundi Lewandowski és leverkuseni Kiessling mögött – Thomas Müller a legjobb müncheni 12+12-vel. (Ezen a listán a hetek óta sérült hannoveri Huszti Szabolcs a negyedik 9+11-gyel.)

Ezzel együtt a klub vezérkara hovatovább „minden idők legkiválóbb Bayernjének” nevezi a 2013-as garnitúrát, pedig azt lehetett hinni: a Sepp Maier-, Franz Beckenbauer-, Gerd Müller-féle müncheni Dream Teamnek a közelébe is nehéz lesz jutni. Az 1974 és 1976 közti három egymást követő BEK-diadallal természetesen még a maiak sem konkurálnak, de a Bayern köreiben nagyon bíznak benne, hogy az azóta elért egyetlen BL-győzelem (2001) után az idén végre megszületik az ötödik siker az első számú európai klubtornán. Épp ezért többnapos Aprilfestre senki nem gondolt, jóllehet sok Bayern-szurkoló felvonult szombaton Münchenben a Leopold Strassén. De szerdán Torino, a Juventus elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágója következik...

További eredmények: Dortmund–Augsburg 4-2, Leverkusen–Wolfsburg 1-1. Az élmezőny: 1. Bayern München 75 pont, 2. Dortmund 55, 3. Leverkusen 49.

Mi vagyunk a bajnokok! Heynckes tréner és Ribery ünnepel
Mi vagyunk a bajnokok! Heynckes tréner és Ribery ünnepel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.