Máris mindent bedobtak

Három éve döntős, 2009-ben és tavaly elődöntős volt a BL-ben a Győr női csapatának mai ellenfele, s a jövőbe látók már azt is tudják, az idén meddig jut a román együttes a Bajnokok Ligájában.

A nemrégiben még súlyos anyagi gondokkal küzdő Oltchim Valcea hiába szerepeltetheti világklasszisok sorát (Bulatovicot, Bradeanut, Jovanovicot, Cureát vagy éppen Barbosát), esélyei a döntőbe jutásra – így a látnokok – minimálisak. Adja az ég, hogy igazuk legyen! – vághatnánk rá, ám okosabb, ha további latolgatás helyett a közelmúlt tényeire szorítkozunk. A múlt évben ilyenkor a két társulat szintén a legjobb négy között futott össze egymással, s az ETO a négygólos idegenbeli vereségre nyolcgólos hazai győzelemmel válaszolt, így finalista lett. (A döntőben aztán alulmaradt a montenegrói Buducsnoszt Podgoricával szemben, ráadásul – hogy nagyobb legyen a fájdalom – csupán a kevesebb idegenben lőtt góllal, de ezt most hagyjuk...)

Ambros Martin győri szakvezető bombaformában lévő játékosai amúgy különleges széria közben – s remélhetően nem a végén – vannak: ha győznek a Valcea átmeneti otthonában, az ötezer nézőt befogadó bukaresti arénában, akkor csúcsot döntenek a Bajnokok Ligájában, hiszen megszakítás nélkül a tizenharmadik alkalommal hagynák el győztesen a pályát, s ez egyetlen csapatnak sem sikerült még a sorozatban.

Az európai top 4-be magát 2007 óta mindig kvalifikáló (igaz, a legrangosabb kupát még soha el nem nyerő) ETO spanyol trénere egyébként úgy látja, hogy a román rivális produkciója „meglehetősen hullámzó”, azaz – bár játékosállománya elképesztően erős – az együttes képtelen rendszeresen azonos nívón kézilabdázni. „Nekünk arra kell törekednünk, hogy a meccsek közben is megfigyelhető hullámvölgyeket kíméletlenül kihasználjuk, és stabil teljesítményt nyújtsunk. Ha így lesz, minden esélyünk megvan a győzelemre” – foglalta össze gondolatait. Majd hozzáfűzte: „Meg kell, hogy legyen az eredménye a rengeteg befektetett munkának, a lányok éhesek a győzelemre, talán még inkább, mint korábban.”

A „túloldalon” némiképp másképp ítélik meg, milyen lesz a mérkőzés forgatókönyve. A nagyotmondásairól is ismert román szövetségi kapitány, Gheorghe Tadici szerint például a Valcea ma hét-nyolc gólos vereséget mér a magyar bajnokra, míg Jakob Vestergaard, az ellenfél dán mestere úgy véli: „Meggyőződésem, hogy a Győr nem tudja elviselni az esélyesség terhét.” Az északi edző fontosnak tartotta megjegyezni azt is: ismeri Görbiczék legyőzésének receptjét, s noha a nyilatkozat nyilván része a találkozót megelőző pszichikai hadviselésnek, azért nem árt odafigyelni rá. Vestergaard a Viborgot 2009-ben és 2010-ben is Bajnokok Ligája-trófeához segítette.

A női BL-elődöntő programja. Ma: Larvik–Krim Ljubljana (tv.: Digisport1, 15.15), Valcea–Győr (Digisport1, 17). Április 11.: Győr–Valcea (Veszprém, 19). Április 13.: Krim Ljubljana–Larvik (20.30).

Szombat a szomszédban

Ma este fél héttől Zágrábban ismét megmérkőzik egymással a magyar és a horvát férfi kézilabda-válogatott. Az Európa-bajnoki csoportselejtezőn Mocsai Lajos szövetségi kapitány nélkülözni kénytelen a (hírek szerint) combsérüléssel bajlódó Nagy Lászlót. Amint az köztudomású, a magyar csapat csütörtökön Veszprémben – öt év után először – legyőzte a déli szomszéd együttesét (20:18). A csoportból – melyben három forduló után már csak a magyarok mérlege hibátlan – az első két helyezett vehet részt a jövő évi dániai Eb-n.

Szerencsés tizenhármas? Akcióban Görbicz
Szerencsés tizenhármas? Akcióban Görbicz FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.