Piro-fehér-zöld

Amennyiben a pirotechnikai eszközök kezelésére (szaknyelven: „elműködtetésére”) szakképzett, engedélyt felmutatni tudó pirotechnikusokat alkalmaznak, úgy a jövőben is tűzijátékokkal, görögtüzekkel ünnepelhetik magukat és csapatukat a futballklubok a hazai bajnoki és kupamérkőzéseken.

A nemzetközi kupákban részt vevő csapatok és a válogatott találkozóin továbbra is a nemzetközi futballszervezetek mindennemű pirotechnikai eszköz alkalmazását tiltó és büntető rendelkezései az irányadók. A Magyar Labdarúgó Szövetség egy – nevének mellőzését kérő – munkatársa szerint az ötlet nem az övék, és nem is biztos, hogy egyöntetű támogatást élvez. Tény ugyanakkor, hogy az új (értsd: biztonságossá tett) stadionokban az efféle látványosság is hozzájárulhat a közönség szórakoztatásához. Azért csak azokban, mert kizárólag e létesítményekben garantálható: a tűzijáték-használat lehetőségével a közönség soraiból senki nem él vissza.

Az új biztonsági előírások értelmében ugyanis – miként arról lapunk már beszámolt – júliustól Magyarországon is névre szóló jegyeket állítanak majd ki a labdarúgó-mérkőzésekre. Fokozatosan modernizálják a stadionok beléptető-, biztonsági és kamerarendszereit, így mindenkit azonosítani tudnak a rendezők, aki az adott mérkőzésre jegyet vett. Emiatt –a Belügyminisztérium illetékesei nek várakozása szerint – megszűnik majd az a gyakorlat is, hogy (miként az néhány esetben bebizonyosodott, többnyire azonban csak a gyanú szintjén vetődött fel) a csapatokhoz tartozó „belső emberek” a csapat buszán vagy éppen a felszerelés közé rejtve csempésszék be a legkülönbözőbb pirotechnikai eszközöket.

Egy rendőrségi illetékes szerint, ha – a rendezőkkel közösen – már azonosítani tudják a garázdákat, akkor semmi értelme nem lesz becsempészni a tűzijátékokat és görögtüzeket, hiszen a biztos lebukás kockázata nélkül senki nem használhatja fel azokat. Aki mégis megteszi, azt kockáztatja, hogy kitiltják a stadionból, végső esetben több évre és az ország összes sporttelepéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.