Szerencsés Dániel

Csúcsforgalom volt kedd este a Sükrü Saracoglu stadion környékén, ugyanúgy, mint a nap minden szakában. Errefelé – az éjszakát meg a hajnalt kivéve – nincs olyan óra, melynek folyamán ne hömpölyögne a járdákon a tömeg és az úttesten az autók áradata. Kocsival a Fenerbahcse stadionjához időben eljutni akkor is reménytelennek tetsző vállalkozás, ha nincs labdarúgó-mérkőzés; hát még, ha van! De a helyiek valahogyan megbirkóznak az örökös közlekedési káosszal, hiszen a vb-selejtezőn is csaknem telt ház volt, azaz a majdnem ötvenezer jegytulajdonos ideért a török–magyar meccsre.

Napközben megérkezett Isztambulba a tavasz is, aminek leginkább az éttermek, kávézók gazdái örültek, mert megnyithatták a teraszokat, és a langymelegben legalább annyian ültek ki a Kadiköy negyed gondosan terített asztalaihoz, mint ahányan az arénában helyet foglaltak. Aki korán jött a találkozóra, az jól járt, mert fél órával a kezdés előtt zuhogni kezdett az eső, ebből azonban a már benn lévő szurkolók mit sem éreztek, mivel a stadion nézőtere teljesen fedett. Odakinn viszont a megannyi zászlóárus – köztük egy bátor ember, aki Galatasaray-lobogókat is kínált a „Fener” felségterületén – nem győzte szidni az időjárást, elvégre ha nem pakolta el halomnyi portékáját, akkor az (vele együtt) ronggyá ázott...

A mérkőzés kezdetén a törökök helyzet nélkül nyomtak – még a középpályás Alper is rendszeresen a csatárok vonalában helyezkedett –, és a tizenharmadik percben történt meg először, hogy a magyarok egymás után többször is jó passzal játszották meg a labdát. Negyedóra elteltével aztán gól fenyegette honfitársainkat, mert Umut Bulut rávezethette a labdát Királyra, már-már túl is jutott rajta, ám a nyolcvankilencedszer válogatott kapus – aki Bozsik József (101) és Fazekas László (92) mögött harmadik a szereplési örökranglistán – visszavetődött, és a mozdulatától megzavarodó török játékos csak az oldalhálóba lőtt.

Majd a huszonnegyedik percben a gondviselés mentette meg az addig szorongató, de fantázia nélkül futballozó házigazdákat. Hajnal szabadrúgására a nemzeti együttesben hetvenedszer fellépő Vanczák „román” módra ment fel, s bár fejesét Onur kiütötte, lelki szemeivel már mindenki 0-1-et látott, mert a labda a jubiláló magyar hátvéd elé pattant, ám négy méterről leadott lövése a kapusról a felső lécre vágódott. A törökök úgy festettek, mint az a vezető, aki karcolás nélkül ússza meg a balesetet, az ütközés hatása azonban még benne marad: a következő negyedórában nemhogy ötletük nem volt, de már nem is tudták a magyar tizenhatos környékén tartani a labdát. Veszedelmes szituáció megint a vendéglátók kapujánál alakult ki, ám a harmincötödik percben az keltett aggodalmat –mindkét oldalon –, hogy Hajnal összefutott a kimozduló Onurral. Mindkét futballista a földön maradt, de –szerencsére – hamar felgyógyult.

Az isztambuli publikum nehezebben heverte ki az első félidő finisét. A negyvenedik és a negyvenötödik perc között mindenki csak kapkodta a fejét a lelátón: Mészáros gólba tartó labdába vetődött bele; Burak Yilmaz csábító helyzetben mellé lőtt; Alper elfektetett szinte minden magyar védőt, majd ugyancsak a bal kapufa mellé passzolt; Umut Bulut hét méterről, ziccerből nem tudott elgurítani az elé vetődő Király mellett; végül Burak Yilmaz lövését szintén a magyar kapus hárította. Hű, mi volt itt...!

A törökök a második szakasz elején is felvonultak a magyar kapunál, de a szünet előtti záró öt perc talán tízévenként sem játszható újra. Ennyi elszalasztott lehetőségtől viszont ki lehet borulni, így még azon sem csodálkozott senki, hogy Nuri Sahin és Burak Yilmaz nagy igyekezetében egymásnak szaladt. Annál kevésbé foghatta fel az ember, miként fejezte az ötvennegyedik perc veszélyes magyar kontratámadását az akciót elindító Hajnal: miután Dzsudzsák érzéssel visszagurította a labdát a szélsőt követő társnak, a középpályás tíz méterről öttel mellé lőtt.

Sokkal pontosabb volt a hatvanharmadik percben Burak Yilmaz: Arda Turan beívelése után a török csatár túlugrotta a magyar védőket, és öt méterről úgy fejelt a hálóba, hogy a labda a kiszolgáltatott Király lábai között ment be (1-0).

A Liverpool táborának kivételes hangerejével konkurált a gól után az isztambuli közönség, de aztán Semih Kaya és Böde – átmenetileg – elnémította a nézőket. A török hátvéd azzal, hogy nem tudta lekezelni Kádár partdobását, Egervári Sándor szövetségi kapitány két perccel korábban beküldött „csodacseréje” meg azzal, hogy négy méterről a bal felső sarokba küldte az ellenféltől elpattanó labdát (70. perc: 1-1). Ha nem is volt trükkös akció, a magyar vendégnek viccelni támadt kedve: Kaya, pia... Sőt, a hetvenhatodik percben Böde egyenesen hőssé válhatott volna, hiszen szabadon indulhatott a kapu felé Szalai mellel letett labdájával, de Onur védeni tudott. Rögtön ez után talán már ő sem menthetett volna, ám Guzmics nem volt olyan jó választás a kispadról,mint Böde: négy méterről mellé fejelt.

Hogy mi maradt ki itt meg ott, az nehezen vehető sorra; egyszerűbb konstatálni, hogy maradt a döntetlen. E meccsel kapcsolatban sokáig emlegetik majd a mázlit és a pechet, az viszont vitathatatlan: nekünk jókor jött a szerencsés Dániel...

A csoport további mérkőzésein:

Észtország–Andorra 2-0, Hollandia–Románia 4-0.

TÖRÖKORSZÁG MAGYARORSZÁG 1-1 (0-0)

Vb-selejtező, Isztambul, 48 000 néző.

Jv.: Mazics (szerb).

Törökország: Onur – Gökhan Gönül, Bekir, Semih Kaya, Hasan Ali – Nuri Sahin (Kerim, 90.), Selcuk Inan, Alper (Hamit Altintop, 70.), Arda Turan – Umut Bulut (Mevlüt, 80.), Burak Yilmaz.

Magyarország: Király – Vanczák, Korcsmár (Guzmics, 46.), Mészáros, Kádár – Koman, Varga, Hajnal (Böde, 68.), Pintér, Dzsudzsák – Szalai (Elek, 78.).

Gól: Burak Yilmaz (63.), Böde (70).

A D CSOPORT ÁLLÁSA

1. Hollandia                           6 6 – – 20-2 18

2. Magyarország                     6 3 2 1 13-8 11

3. Románia                             6 3 1 2 10-10 10

4. Törökország                       6 2 1 3 7-7 7

5. Észtország                          6 2 – 4 3-9 6

6. Andorra                              6 – – 6 0-17 0

Ez volt még

A csoport: Wales–Horvátország 1-2, Szerbia–Skócia 2-0, Belgium–Macedónia 1-0. Az állás hat forduló után: 1. Belgium 16 pont (11-1), 2. Horvátország 16 (10-3), 3. Szerbia 7, 4. Wales 6, 5. Macedónia 4, 6. Skócia 2.

B csoport: Örményország–Csehország 0-3, Dánia–Bulgária 1-1, Málta–Olaszország 0-2. Az állás: 1. Olaszország 13 pont/5 mérkőzés, 2. Bulgária 10/6, 3. Csehország 8/5, 4. Dánia 6/5, 5. Örményország 3/4, 6. Málta 0/5.

C csoport: Írország–Ausztria 2-2, Németország–Kazahsztán 4-1. Az állás: 1. Németország 16/6, 2. Svédország 8/4, 3. Ausztria 8/5 (13-4), 4. Írország 8/5 (9-10), 5. Kazahsztán 1/6, 6. Feröer szigetek 0/4.

F csoport: Észak-Írország–Izrael 0-2, Azerbajdzsán–Portugália 0-2. Az állás: 1. Oroszország 12/4, 2. Izrael 11/6 (15-8), 3. Portugália 11/6 (11-6), 4. Észak-Írország 3/5 (3-7), 5. Azerbajdzsán 3/5 (2-6), 6. Luxemburg 2/5.

H csoport: Lengyelország–San Marino 5-0, Montenegró–Anglia 1-1, Ukrajna–Moldova 2-1. Az állás: 1. Montenegró 14/6, 2. Anglia 12/6, 3. Lengyelország 8/5 (11-6), 4. Ukrajna 8/5 (6-4), 5. Moldova 4/6, 6. San Marino 0/5.

I csoport: Franciaország–Spanyolország 0-1. Az állás: 1. Spanyolország 11/5, 2. Franciaország 10/5, 3. Grúzia 4/5, 4. Fehéroroszország 3/4, 5. Finnország 2/3.

Hétfő esti londoni barátságos mérkőzésen: Brazília–Oroszország 1-1 (gól: Fred, illetve Fajzulin).

Magyar világ Törökországban: Bödét ünneplik társai
Magyar világ Törökországban: Bödét ünneplik társai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.