Támadó kapus

Kínos „közjáték” zavarta meg a magyar hokisok vb-előkészületeit: az április 14-én Budapesten kezdődő divízió I-es esemény előtt három és fél héttel nem mindennapi botrány részese lett Hetényi Zoltán, a válogatott huszonöt éves első – de gyengébb formájában is második – számú kapusa.

Az Egyesült Államokban légióskodó, az Orlando Solar Bears együttesénél „kölcsönben” szereplő sportoló a Gwinnet County-i rendőrkapitányság – az Index birtokába került – jelentése szerint „részegen őrjöngött és szexuálisan zaklatta egy bár pincérnőjét”, majd a parkolóban többekkel összeverekedett. Azt ordibálta: „Gyűlölöm az amerikaiakat és a niggereket”, megbilincselése és rendőrautóba tuszkolása után pedig „a rendőr anyját k...nak nevezte, s azt kérdezte, miért nem a niggereket tartóztatja le helyette, akik tíz dollárral meglopják az embereket”. Összegzésül aztán kijelentette: „Egy darab sz...r vagy, én meg egy magyar ember.” A jelentés azt is tartalmazza, hogy viselkedése nyomán Hetényit külön cellába kellett zárni.

Érdeklődésünkre Kovács Csaba, a hajdani kiváló hátvéd, a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai alelnöke elmondta: biztos információi vannak arról, hogy a kapus már szabadlábon van, mi több, napokon belül Budapestre érkezik. Megjegyezte: számára „kissé zavaros a történet, mert az óvadék mértékét illetően hatezertől negyvenezer dollárig terjedő összegekről is lehetett olvasni, ami azt bizonyítja, hogy akadnak még tisztázandó részletek bőven”. Hozzáfűzte: a játékos gyors szabadon engedéséből arra lehet következtetni, hogy az Egyesült Államokban nem ítélték különösebben súlyosnak az ügyet. „Zolit – mint mindenkit – megilleti az ártatlanság vélelme mindaddig, amíg minden kétséget kizáróan ki nem derül az igazság. Bár Rick Chernomaz szövetségi kapitány már beszélt Hetényi ügyvédjével és ügynökével is, maga az érintett még nem szólalt meg. Remélem, hamarosan sikerül vele is felvennünk a kapcsolatot” – említette Kovács, ugyanakkor kijelentette: „A rendőrségi jegyzőkönyv sajnos nem sok jót sejtet.”

Kérdésünkre, miszerint felvállalja-e a szövetség annak az ódiumát, hogy adott esetben egy a későbbiekben randalírozásért, rasszista kijelentésért, nem utolsósorban szexuális zaklatásért vád alá kerülő játékost nemzeti mezbe öltöztet a vb idején, az alelnök azt felelte: „Nem szeretnék a dolgok elébe menni, már csak azért sem, mert az üggyel minden bizonnyal a fegyelmi bizottságunk is foglalkozik majd.”

Az affér súlyát illetően dr. Kolláth György alkotmányjogász véleménye némiképp eltér Kovács Csabáétól. Az emberi jogi ügyek szakértője elmondta, hogy az Egyesült Államokban a szexuális zaklatás összehasonlíthatatlanul komolyabb elbírálás alá esik, mint Európában, ezért a végkifejlet megjósolhatatlan. „Hetényi nálunk alighanem megúszná pénzbüntetéssel az ügyet, de Amerikában más a helyzet. Nagyon sok függ például attól: az inzultált hölgy szorgalmazza-e a büntetést, vagy eltekint a felelősségre vonástól. Az pedig, hogy a kapust szabadon engedték, az égvilágon semmit nem jelent. Kis túlzással: arrafelé a tömeggyilkosokon kívül mindenki szabadlábon védekezhet” – tette hozzá.

S hogy mi lesz a magyar csapattal a világbajnokságon, ha Hetényit pótolni kell? Kovács úgy véli: „Jelenleg ez okozza a legkisebb gondot, hiszen sokáig úgy volt, hogy tengerentúli kötelezettségei miatt amúgy sem számolhatunk vele. Később aztán szerencsésen alakultak a dolgok. Most viszont kínosan szerencsétlenül...”

Levelét megírta

Hetényi Zoltán a jégkorongszövetség honlapján közzétett nyilatkozatban üzent a szurkolóknak. Levelében azt írja: „Nem követtem el, amivel vádolnak. Biztos vagyok benne, hogy a tárgyaláson tisztázni fognak a szexuális tettlegesség vádja alól. Ugyanakkor végtelenül sajnálom, hogy felelőtlenül viselkedtem, és szégyent hoztam magamra, a csapatomra és legfőképp a hazámra.”

 

Hetényi a rendőrségen
Hetényi a rendőrségen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.