Blatter Platininak: 'Egy az ország, egy a torna'

Úgy tetszik, Joseph Blatter és Michel Platini futballirányítási filozófiája oly mértékben különbözik, hogy az lehetetlenné teszi a FIFA és az UEFA elnöke közötti konfliktusmentes együttműködést.

A svájci sportvezető ezúttal a korábbi labdarúgóklasszis Európa-bajnokságot érintő reformját bírálta. A változás nyomán tizenhárom város adna otthont a 2020-as kontinensviadalnak. A FIFA-elöljáró a Kicker német sportmagazinnak adott interjújában azt mondta: a módosítás az Eb „szívét és lelkét” veszi el. Hozzátette: „Egy tornát egy országban kell lebonyolítani, mert akkor alakulhat ki az identitása, s kelthet eufóriát”. (A sportdiplomata nyilván elfogadhatónak tartja a társrendezéses megoldást is, mivel a 2002-es világbajnokságnak Dél-Korea és Japán közösen adott otthont.) Platini azzal érvelt az új projekt mellett, hogy a 2016-tól már huszonnégy csapat részvételével zajló vetélkedő költségei olyan magasra szöknek, hogy csupán néhány állam lenne képes vállalni a feltételeket. Emiatt támogatta „a települések Európa-bajnokságának” ötletét, amelynek nyomán elképzelhető, hogy az egyik csoport meccseit Rómában, a másik találkozóit Londonban, a döntőt pedig Moszkvában játsszák.

A FIFA első embere nem elégedett meg azzal, hogy a Platini-tervet kritizálta. A minap így fogalmazott a játékvezetőknek adott technikai segítség bevezetése kapcsán: „A szövetségek, a bírók és a futballisták is támogatják. Mindenki a gólbíróban látja a jövőt. Ha Platini nem akarja, az az ő dolga, de idővel engednie kell a nyomásnak”.

Kétségtelen, hogy a francia sportvezetőnek más elképzelései vannak: ő a játékvezetők számának a növelését erőlteti, mert a labdarúgás szellemiségével nem tartja összeegyeztethetőnek a technika alkalmazását. Ám favorizált változata, a hatbírós rendszer a fontos bemutatón, a múlt évi Európa-bajnokságon csődöt mondott. Éppen a magyar küldöttség követett el súlyos hibát az Ukrajna–Anglia mérkőzésen: Kassai Viktor és ifjabb Vad István nem észlelte, hogy Devics lövése után a labda teljes terjedelmével áthaladt a brit kapuvonalon, így nem ítélt gólt. Blatter – a fókuszba kerülő tévedést is kihasználva – jelentős támogatottságot szerzett videós programjához. Ennek köszönhetően a gólvonal-technológiák már biztos szereplői az idei Konföderációs Kupának, valamint a 2014-es világbajnokságnak.

Érdekesség, hogy Platini e tekintetben konzervatívnak mutatkozik, miközben Eb-reformja radikálisnak tetszik. Ez az ellentmondás azonban nem zárja ki, hogy hamarosan ő legyen a világfutball irányítója. Blatter mandátuma 2015-ben lejár, s az esélylatolgatások szerint Platini lehet az utód.

Kettejük meccsét addig már aligha fújják le.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.