Magyar-román: Másodosztályú ék?

„A magyarok fizikailag erősebbek, mi viszont jobban kezeljük a labdát” – írta le az erőviszonyokat a román szövetségi kapitány a péntek esti vb-selejtező előtt. Victor Piturca egyúttal leszögezte: válogatottja győzni megy Budapestre.

Arról, hogy a múlt év augusztusában rendezett Magyarország–Izrael „barátságos” mérkőzésen történt rasszista megnyilvánulások miatt zárt kapuk mögött kell megtartani a találkozót a Puskás Ferenc stadionban, a szakvezető azt mondta: „A szurkolók hiányának legfeljebb annyi a jelentősége, hogy a játékosok jobban hallják majd a kispadról adott utasításokat.” Majd elismerte: az üres lelátók elvileg a vendégcsapatnak kedveznek.

Piturca szerint Budapesten „nagyjából eldől”, hogy a magyar vagy a román együttes pályázhat – a jelenleg 12 pontos Hollandia mögött – a második helyre a D csoportban, amelyben a Pesten találkozó két riválisnak egyaránt 9 pontja van. Megjegyezte: „Bár nyerni akarunk, óvatosaknak kell lennünk, mert a magyarok veszélyesek. A törökök ellen vesztésre álltak, de nemhogy egyenlítettek, hanem 3-1-re győztek.”

A román válogatott hétfőn tartotta a vb-selejtező előtti első edzését a Bukarest melletti Mogosoaián. A huszonnégy tagú keretben kilencen képviselik a bajnokságot tizenkét pontos előnnyel vezető Steauát, amely múlt héten az Európa Liga-negyeddöntőbe jutásért küzdött Londonban a Chelsea-vel. Noha sikertelenül (1-0, 1-3), egyáltalán nem rosszul – vélekedik a román profi labdarúgóliga elnöke, aki szerint a Steaua EL-szereplése is a román válogatott pénteki győzelme mellett szól.

„Sokkal erősebb a bajnokságunk a magyarnál, és van egy sor fiatal játékosunk, aki már bizonyított” – tette hozzá Dumitru Dragomir, aki többgólos román sikert sem tart elképzelhetetlennek Budapesten. Ám a román sajtóban aggodalom is tükröződik, mindenekelőtt az „improvizált” védelemmel kapcsolatban. Míg a bal oldalon több kiváló játékosból válogathat Piturca, addig egyetlen valódi jobbhátvéd sincs a keretben. A poszt hosszabb ideig a Zaragozában játszó Sapunarué volt, de ő személyes konfliktusba keveredett a szövetségi kapitánnyal, s emiatt nem kapott meghívást. Így a védelem jobb szélére egy középső védőnek kell kilépnie.

Az csak az utolsó előtti pillanatban dőlt el, hogy Ciprian Marica, a Schalke csatára – egy korábbi sérülése miatt – nem léphet pályára Budapesten. A hírek szerint Claudiu Keserű, a francia Angers huszonhat éves támadója és a veterán Adrian Mutu alkothatja a csatárkettőst. E verziót látszik igazolni, hogy a válogatottba először meghívott, nagyváradi születésű, de magyarul nem beszélő Keserű hétfőn a szövetségi kapitány mellett ült a válogatott sajtótájékoztatóján. A játékos elmondta: a legjobban az ék mögött érzi magát, ám bármilyen poszton szívesen játszik, ha a nemzeti együttesről van szó. Beállítását indokolja, hogy 16 góljával ő a francia második liga mesterlövésze a mostani évadban.

A futball-legenda Gheorghe Hagi szerint viszont a román válogatottnak Gheorghe Grozavra van szüksége a magyarok ellen. A Petrolul Ploiesti huszonkét esztendős csatára, noha a klubcsapatában nem futballozik különösebben jól, a válogatottban eddig fölülmúlta önmagát – érvelt Hagi a Dolce Sport televízió adásában. Grozavot Bölöni László fedezte fel, s a nyolcszoros válogatott játékos már három gólt szerzett a legjobbak között, és októberben Isztambulban eldöntötte a török–román találkozót.

A román szövetség honlapja szerint a válogatott szerda este repülővel érkezik Budapestre. Piturca és jelöltjei vasárnapig maradnak a magyar fővárosban, ahol további két edzést tartanak a „holland” mérkőzés előtt, amelyet kedden rendeznek Amszterdamban.

Huszonnégy vendég

A román válogatott kerete a magyarok és a hollandok elleni vb-selejtezőre:

Pantilimon (Manchester City), Tatarusanu (Steaua), Lung (Astra); Chiriches, Gardos (mindkettő Steaua), Grigore, Luchin (mindkettő Dinamo Bukarest), Goian (Spezia), Radu (Lazio), Rat (Sahtyor Donyeck), Tamas (West Bromwich); Bourceanu, Chipciu, Pintilii, Popa, Tanase (mind Steaua), Lazar (PAOK Szaloniki), Maxim (Stuttgart), Torje (Granada); Grozav (Ploiesti), Keserű (Angers), Mutu (Ajaccio), Rusescu (Steaua), Stancu (Orduspor).

Mutu jön, Marica nem
Mutu jön, Marica nem
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.