Kiemelési lista

A kormány átvállalja a tizenhat kiemelt sportág (asztalitenisz, atlétika, birkózás, cselgáncs, evezés, kajak-kenu, kerékpár, korcsolya, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, tenisz, torna, úszás, vívás) szövetségének összesen 440 millió forintos adósságát – jelentette be Simicskó István sportért felelős államtitkár rendkívüli tájékoztatóján, amelyet az után tartott, hogy egyeztetett az érintett szervezetek képviselőivel, illetve a MOB vezetőivel.

Az elöljáró elmondta: a találkozón rögzítették a határidős feladatokat, amelyeket a szövetségeknek el kell végezniük, hogy – a terveknek megfelelően – július elsején elinduljon a támogatási program. A sportági potentátoknak három héten belül kell elkészíteniük a 2020-ig szóló fejlesztési stratégiájukat, s a koncepcióban hangsúlyosan kell megjelennie a verseny- és az utánpótlássporthoz, a létesítményfejlesztéshez és az edzői bázishoz kapcsolódó elképzeléseknek. A kormány ezek ismeretében dönt majd a konkrét összegekről. Simicskó kiemelte: a sportvezetők egyetértettek abban, hogy ilyen mértékű támogatást még nem kaptak.

A Népszabadság arról érdeklődött, hogy az illetékesek miként értékelhetik soha nem látott summaként az összeget, amelyet még nem ismernek, mire a politikus így felelt: nem előre meghatározott keretet akarnak szétosztani, hanem a fejlesztési programokhoz igazodnak majd, és a végösszeg akár a tizenötmilliárd forintot is elérheti. Igaz, lehet több vagy kevesebb is. Hozzátette: a támogatás felhasználását szigorúan felügyelik majd, s ellenőrzési rendszert dolgoznak ki. Lapunk további kérdésére közölte: nem látja akadályát annak, hogy a nyilvánosság megismerhesse az elfogadott és dotálásra alkalmasnak ítélt terveket.

Amúgy a figyelem mindenképpen hasznos, mert Fábián László, a MOB szakmai igazgatója megemlítette, hogy a szövetségek gazdálkodását elemző könyvvizsgáló cég több hiányosságot talált. Még számlakitöltési problémákra is lelt.

Azaz a legkevésbé sem indokolatlan, hogy a szövetségek pénzügyi „kiskátét” kapnak...

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.