Újabb „klasszikus”: Ez sem egy a sok közül

„Barca: egy korszak vége?” – tette fel a kérdést a héten a Marca, és a madridi lap nem feltétlenül elfogulatlan szerkesztői mit sem szeretnének jobban, mint hogy igen lehessen a válasz.

A feleletig érdemes várni néhány ütemet. Kétségtelen, a Barcelona – önmaga színvonalához képest – egészen siralmas játékot nyújtott a Milan vendégeként a BL-nyolcaddöntő első mérkőzésén, és feltűnően sima vereséget szenvedett kedden a Nou Camp stadionban a Real Madrid elleni Király Kupa-elődöntő visszavágóján. Ma újabb „klasszikus” következik, ezúttal – délután négytől – a Bernabeuban, és sok minden állítható, csak az nem, hogy a meccs esélyese a vörös-kékek korszakos csapata volna.

„Nagyon mélyen vagyunk lelkileg” – mondta szerdán Iniesta, és nagy kérdés, az újabb rangadó után lesznek-e feljebb... Ami biztos: Spanyolországban egyre többen mondogatják, hogy Pep Guardiola nagymester távozásával sok minden megváltozott a katalán klubnál. (Gyorsan feledve, hogy Tito Vilanova edzővel 19 meccses veretlenségi sorozatot produkált a bajnokságban az együttes; a széria az idén januárban, a Real Sociedad elleni 2-3-mal ért véget.)

A kritikus elemzők szerint Guardiola a csúcsteljesítmények alkalmával sem volt elégedett, mindig többet és többet akart, míg Vilanova és az őt helyettesítő Jordi Roura még egymás között sem dorgálja meg a játékosokat. Ennek legfőbb oka a tekintélybeli különbség, s ugyancsak a presztízsre vezethető vissza, hogy Roura rendre a legjobb tizenegyet játszatja, Guardiola viszont gyakorta alkalmazta a rotációt, azaz időről időre pihentette a sztárokat. Nagy differencia továbbá, hogy „Don Pep” a meccsek előtti utolsó edzéseken a soron következő mérkőzést igyekezett szimulálni, míg Vilanovánál és Rouránál a pénteki (szombati) gyakorlás semmiben sem különbözik a többitől.

A szó szerint vezető edző hiányára a Real Madridnál nem lehet panaszkodni, hiszen José Mourinho hagyományosan teljhatalmat követel magának. Már mind kevésbé óhajtják ezt megadni neki, de a nyárig az ő törvényei érvényesülnek a királyi klubban. A portugál tréner helyzetén a barcelonai 3-1 sem változtatott: erősen vegyes megítélésén leginkább az javítana, ha a BL-ben 2002 óta „nyeretlen” Real Madrid végre elérkezne a jubileumhoz, azaz tizedszer is elhódítaná az első számú európai klubserleget. Ezért aztán előfordulhat: Mourinho néhány labdarúgót megkímél a mai szerepléstől, hogy a „felmentett” fitt legyen a jövő hét elején, a Manchester United elleni Bajnokok Ligája-visszavágón.

Fővárosi szempontból nem a Real Madrid–Barcelona fontosságával van a baj, hanem azzal, hogy a ligában tizenhat pont a „Barca” előnye örök riválisával szemben, így még fehér győzelem esetén sem válna szorossá a verseny. A vetélytársak legutóbbi tíz egymás elleni bajnoki mérkőzése közül a Barcelona hatot, a Real Madrid csak kettőt nyert meg, ám az utóbbi két hétben – a katalánok váratlan gyengélkedésével – változtak az erőviszonyok. Ráadásul Xavi bizonyosan nem lép pályára, és Messi szereplésére sem lehet mérget venni. Az viszont tény, hogy Xabi Alonso kijelentette: „A tiki-taka nem a mi játékunk.” Ez igaz. De vajon a Barcelonáé-e még?

REAL MADRID-BARCELONA

Spanyol bajnoki mérkőzés, Madrid, 16 (tv: Sport1, 15). Jv.: Perez Lasa.

Real Madrid: Diego Lopez – Arbeloa, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo – Callejon, Essien, Modric, Kaká, Cristiano Ronaldo – Benzema.

Barcelona: Valdes – Daniel Alves, Mascherano, Piqué, Jordi Alba – Thiago, Bus quets, Iniesta – Pedro, Messi, David Villa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.