'El Cashico' Manchesterben

A labdarúgó Premier Liga huszonhetedik fordulójának rangadóját vasárnap délután rendezték. Júniusban, amikor az illetékesek nyilvánosságra hozták a bajnoki menetrendet, a „kék” csapatok drukkerei okkal hihették azt, hogy a bajnoki cím szempontjából sorsdöntő meccs lesz a Manchester City–Chelsea találkozó.

A remény már régen illúzióvá vált: a mérkőzés előtt a vendéglátó együttesnek tizenöt, a Bajnokok Ligája-győztes londoni gárdának tizenkilenc pont volt a hátránya az éllovas Manchester Uniteddel szemben. A Premier Liga legtöbb pénzt költő csapatainak randevúja, amelyet tréfásan „El Cashico” néven is emlegetnek (a cash szó készpénzt jelent), igazságos eredménnyel ért véget.

A jobb teljesítményt nyújtó City – gól nélküli első félidő után – 2-0-ra nyert a Chelsea ellen. Igazi tempót és izgalmat a második negyvenöt perc hozott. Igaz, a hazaiak az első játékrészben is több helyzetet dolgoztak ki és puskáztak el. Ettől függetlenül a Chelsea-nek volt esélye, hogy három ponttal gazdagodjon. Az ötvenedik percben Joe Hart, a City kapusa felvágta a törött orra miatt maszkot viselő Demba Bát, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A büntetőt Frank Lampard, a Chelsea magabiztos ítélet-végrehajtója rúgta, de az angol válogatott kapusának eszén ezúttal nem tudott túljárni.

A patthelyzetet alig egy óra elteltével Yaya Touré törte meg. Kihasználta a tizenhatoson belüli tömörülést, és Petr Cech kapujának jobb sarkába vágta a labdát. Rosszat sejtettek a londoni szurkolók, amikor Mancini szakvezető csereként beállította Carlos Tevezt, mivel az argentin csatár tíz Chelsea elleni meccsén hétszer volt eredményes. És a mutató 11:8-ra változott a parányi gólzsák huszonöt méterről bevágott labdájának köszönhetően. Az elmúlt egy hónap első bajnoki diadalával a City továbbra is ott liheg a United nyomában, az ezüstéremért folytatott küzdelemben pedig elhúzott a Chelsea-től.

A „vörös ördögök” szombat délután minden erőfeszítés nélkül lettek úrrá a QPR-on. A United már a huszonharmadik percben vezetéshez jutott a becsvágyó hátvéd, Rafael erőteljes lövése jóvoltából. A kis brazil huszonöt méterről, közel kilencven kilométeres óránkénti sebességgel küldte a labdát a kapuba. Ha valami okozott is izgalmat Sir Alex Fergusonnak, az Robin van Persie abszurd csípősérülése volt. Az új manchesteri talizmán a pálya szélén szerencsétlenül megbotlott egy kameraállásban, és zúzódásokat szenvedett, kétségessé téve szereplését a kulcsfontosságú, március 5-i Bajnokok Ligája-összecsapáson, amelyen a Real Madrid lép fel az Old Traffordban.

A fájdalomcsillapítóval még egy negyedórát kihúzó holland középcsatár misszióját Ryan Giggs vállalta magára. A veterán középpályás pályafutása ezeregyedik fellépése alkalmával a találkozó vége előtt tíz perccel újabb góllal írta be magát a csapat történetébe. Az MU 2-0-ra győzött a Loftus Roadon. A tizenharmadik bajnoki címe, s negyvenedik születésnapja felé közeledő United-bálvány lelkesedése semmit nem csökkent első, 1990/1991-es évadja óta, bár sikereit ma már inkább sebes gondolkodásával, mint gyors lábaival éri el. Sir Alex gárdája immár tizenöt bajnoki mérkőzésen veretlen, a megszerezhető negyvenötből negyvenegy pontot gyűjtött be.

Lélegzetvételi szünethez jutott Arsene Wenger, miután az Arsenal – sorozatban harmadik vereségét elkerülve – szerény 2-1-re legyőzte az Aston Villát. Ami korábban elképzelhetetlennek tetszett, a francia „profeszszor” jövője alaposan megkérdőjeleződött Észak-Londonban. A Blackburn elleni Angol Kupa- és a Bayern Münchennel szembeni Bajnokok Ligája-vereség, párosulva az „ágyúsok” jelenlegi bajnoki ötödik helyével, minden valószínűség szerint azt jelenti, hogy az idén sem sikerül – 2005 után először – trófeával gazdagítani a klub kincstárát. A kiesés ellen küzdő birminghami csapattal szemben mutatott feszült, frusztrált teljesítmény aligha csökkenti az idegileg kimerültnek látszó Wenger álmatlan éjszakáinak számát. Santi Cazorla a hatodik percben vezetéshez juttatta a házigazdákat, majd Andreas Weimann egyenlítő gólja után, alig öt perccel a hármas sípszó elhangzása előtt, újra a spanyol játékos derítette fel a sokat szenvedő drukkereket (2-1).

A tizenegy találatnál tartó futballista Thierry Henry ezredfordulós bravúrja óta az első Highburyben, aki több mint tíz góllal jeleskedett bemutatkozó idényében. A hétvége labdarúgó záróakkordja a kissé lenézett Capital One Cup, lánykori nevén Liga Kupa döntője volt a Swansea és a Bradford között. Ahogyan a walesiek trénere, Michael Laudrup fogalmazott, az esélytelenek veselkedtek neki a még esélytelenebbeknek. A Chelsea-t kiütő első ligás kiscsapat ellenfelét, a League Twoban, azaz a negyedik osztályban játszó együttest nem szabad lebecsülni, mivel a Wembley stadionba vezető hosszú úton a Wigant, az Arsenalt, s két meccsen az Aston Villát is meglepte. „Dávid” végül nem csinált történelmet, a walesi „hattyúk” kényelmesen, 5-0-lal tették helyre bátor ellenfelüket és vihették haza az év első trófeáját.

Az élmezőny: 1. Manchester United 68, 2. Manchester City 56, 3. Chelsea 49.

A győzelem hálójában. Sergio Agüero ünnepli Yaya Touré gólját
A győzelem hálójában. Sergio Agüero ünnepli Yaya Touré gólját
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.