Édes sör, keserű nápolyi

Tizenegy szűk évadot böjtöltek ki a cseh szurkolók, amíg újra annak örülhettek, hogy valamelyik csapatuk a legjobb tizenhat közé jutott a labdarúgó Európa Ligában (UEFA Kupában). Több mint egy évtizede annak a Slovan Liberecnek sikerült ez, amelyet a Dortmund ejtett ki a negyeddöntőben.

Most a Viktoria Plzen tör hasonló vagy ennél is fényesebb sikerre. Tavaszi nyitányként valósággal lemosta a nagy favoritnak kikiáltott Nápoly együttesét (3-0, 2-0). Nem sok választotta el a bravúrtól a prágai Spartát sem, hiszen a túlságosan tekintélytisztelő hazai produkció (0-1) után Londonban – Lafata bombagóljával – még a 91. percben is vezetett a Chelsea ellen, ám a sérülések miatti hosszabbítás második percében Hazard látványos lövése eloszlatta a cseh reményeket (1-1).

– Keserű a búcsú, de büszke vagyok a csapatomra, mert volt tartása, ha szerencséje nem is – mondta Vitezslav Lavicka prágai edző. Plzeni kollégája, Pavel Vrba a továbbjutásra nem sörrel, hanem gyűszűnyi pezsgővel koccintott. – Jöhet a Fenerbahcse, nem ijedünk meg a törököktől sem! – nyilatkozta, s aligha a kevéske alkohol hatására.

Irányításával ugyanis az elmúlt három esztendőben nagy utat járt be a „Viktorka”. Fél évtizede még a megszűnés fenyegette a nyugat-csehországi kiscsapatot. Külföldre szökött ugyanis Miroslav Kriz akkori tulajdonos, aki korábban a Cseh-Morva Labdarúgó Szövetség alelnöke is volt. Potom 40 millió korona (hozzávetőleg 400 millió forint) adósságot hagyott maga után, s a klubot egyetlen koronáért adta el egy rossz hírű prágai társaságnak. Kisvártatva azonban nem végrehajtó kopogtatott, hanem Tomas Paclik, az olomouci milliárdos, aki csődbe jutott cégek feltámasztásával foglalkozott.

„A dzsungel sokkal átláthatóbb, mint a Viktoria könyvelése és működése” – sóhajtott fel néhány hét múltán. Mégis belenyúlt a pénztárcájába. Egy év alatt kifizette a tartozások nagy részét, újabb befektetőket hozott, szerződtette Vrba edzőt, aki a szlovákiai Zsolnán korábban már bajnokcsapatot faragott az MSK-ból. Több fiatal szlovák futballistát hozott magával, s visszahívta a prágai Spartában kispadozó Pavel Horváthot. Ő jelenleg is – immár harmincnyolc évesen – a csapat agytrösztje. A Viktoria 2011-ben bajnoki címet nyert, aztán a BL-csoportkörben a Barcelona és a Milan mögött a harmadik helyet szerezte meg, majd az EL-ben – a második mérkőzés hosszabbításában szerzett két góllal – a Schalkét búcsúztatta.

Az új tulajdonos a városi és a megyei önkormányzat, valamint több nagyvállalkozó támogatásával az ódon stadionból korszerű arénát „varázsolt”, méghozzá néhány hónap alatt. Egyébként nem szórja a pénzt: a Viktoria idei költségvetése alig 80 millió korona, azaz 880 millió forint. (A Videoton soha nyilvánosságra nem hozott költségvetése ennek a kétszerese-háromszorosa lehet – a szerk.) Vrba pedig tovább járja a cseh és a szlovák futballpályákat, hogy a sokadik nagy tehetséget fedezze fel. Legutóbb a morvaországi Jihlaván talált rá a tizenkilenc éves Stanislav Telclre, aki a keserű nápolyiak ellen csereként mindössze kétszer fél órát kapott, mégis mindkét mérkőzésen gólt lőtt.

Jóval nagyobb, az idén kerek 350 millió korona (majdnem négymilliárd forint) a prágai Sparta büdzséje, ám a csapat nem muzsikál elsőrangúan. Három éve nem nyert bajnokságot, márpedig a prágai „vörösök” hatalmas szurkolótábora csak az aranyéremmel elégedett. Ezért a klub az ősszel visszacsalogatta a Spartát már négy bajnoki címre vezető, évekkel ezelőtt mégis menesztett Lavickát. Az edző némi türelmet kért, de nem kapott: tavaly többször is kifütyülték a hullámzó teljesítmény miatt. Csütörtök este viszont így fogadkozott: „Londoni helytállásunk olyan erkölcsi erővel és elszántsággal vértez fel bennünket, amely a tavaszi idény végére az első helyre repít majd bennünket.”

Ugyanilyen álmokat dédelget a Viktoria is, amely két pont előnnyel telelt a nevető harmadik szerepére készülő Jablonec és hárommal a Sparta előtt. Az utóbbi két együttes hívei ugyancsak lelkesen, de önzőn is várják a Plzen–Fenerbahcse páros meccset. „A két mérkőzés nagy erőfeszítést követel a plzeniektől, s emiatt a Viktoria pontokat veszíthet a bajnokságban. De az is a mi malmunkra hajtja a vizet, ha riválisunk továbbjut, mert akkor legközelebb két cseh csapat kerülhet a Bajnokok Ligája csoportkörébe” – írta a Jablonec honlapjának több bloggere.

Így játszottak

Plzen: Metalurg Rusztavi 3-1, 2-0, Ruch Chorzów 2-0, 5-0, Lokeren 1-2, 1-0 (selejtező), Coimbra 3-1, 1-1, Atletico Madrid 0-1, 1-0, Hapoel Tel-Aviv 2-1, 4-0 (csoportmérkőzések), Napoli 3-0, 2-0. Összesen: 14 mérkőzés, 11 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség, 30-7-es gólkülönbség.

Sparta: Admira 2-0, 2-2, Feyenoord 2-2, 2-0 (selejtező), Lyon 1-2, 1-1, Bilbao 3-1, 0-0, Hapoel Kirjat Smona 3-1, 1-1 (csoportmérkőzések), Chelsea 0-1, 1-1.

Összesen: 12 mérkőzés, 4 győzelem, 6 döntetlen, 2 vereség, 18-12.

EURÓPA LIGA
A NYOLCADDÖNTŐ MÁRCIUS 7. ÉS 14.

Anzsi Mahacskala–Newcastle
Stuttgart–Lazio
Viktoria Plzen–Fenerbahcse
Steaua–Chelsea
Benfi ca–Bordeaux
Tottenham–Internazionale
Levante–Rubin Kazany
FC Basel–Zenit Szentpétervár

A legjobb tizenhat közé jutásért vívott találkozók visszavágóin: Steaua–Ajax 2-0 (tizenegyesekkel jutott tovább a román csapat), Hannover–Anzsi Mahacskala 1-1 (az összesítésben 2-4).

Sokba kerül Drogba?

A Schalke megóvta a Galatasaray elleni labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntő első mérkőzését (1-1). A gelsenkircheni klub szerint Didier Drogba jogosulatlanul lépett pályára Isztambulban, mert egy klub legfeljebb három játékost nevezhet be pótlólag a BL kieséses szakaszára. A határidő február elseje volt, és Drogba játékengedélyének megszerzéséről február 12-én számolt be hivatalos honlapján a Galatasaray.

A török klubnak február 26-ig kell reagálnia a Schalke beadványára. Az ügy pikantériája, hogy a FIFA korábban a Sanghaj Senhua tiltakozása ellenére hagyta jóvá Drogba klubváltását. A kínaiak közölték: fizetési kötelezettségeiknek eleget tettek, így az elefántcsontparti csatárt továbbra is a Sanghaj játékosának tekintik, és kezdeményezik hazájuk szövetségénél, hogy ne adja ki a futballista nemzetközi játékengedélyét.

Nem fázott meg: Stanislav Tecl öröme
Nem fázott meg: Stanislav Tecl öröme
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.