Ujjé, a ligetben...

Uszoda építésével kezdődik meg Győrött az idén a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál versenyeinek többnyire fedett helyszíneit megteremtő 30 milliárd forintos létesítményfejlesztési program. A rendezési jogot a múlt év decemberében nyerte el Győr, az Európai Olimpiai Bizottság római közgyűlésén fogadta el a folyók városának pályázatát.

A négyezer sportolót felvonultató rendezvényre a Bercsényi-ligetben, a hajdani Dózsa-sporttelep helyén és környékén tízpályás teniszcentrumot, uszodát, atlétikai dobó- és futópályákat építenek. A beruházás területét az állam térítésmentesen átadta a városnak.

Borkai Zsolt polgármester tudósítónknak azt mondta: olyan korszerű komplexumot terveznek, melynek működtetése gazdaságos, hasznosítása pedig kiszámítható.

– A tatai edzőtábornál modernebb létesítményközpont a 2017-es nemzetközi rendezvény után a legtöbb sportágban páratlan lehetőséget kínál arra, hogy a magyar sportolók, csapatok kiváló körülmények között készüljenek fel akár a világversenyekre – említette Borkai, hangsúlyozva azt is: a központ minden sportolni, mozogni vágyó győri előtt nyitva áll majd.

Az ötvenméteres fedett uszoda –mely a győriek régi vágya már – ezerötszáz nézőt fogad majd be. Ugyanennyi férőhelyes lesz a legrangosabb nemzetközi versenyekre érvényes előírásoknak is megfelelő teniszcentrum. A pályák kemény borításúak lesznek, a tervezést Taróczy Balázs segítette szakmai tanácsaival.

Többfunkciós csarnok és két füves futballpálya is épül a Bercsényi-ligetben. Önálló olimpiai falut viszont nem létesítenek, hanem felújítják az egyetemi kollégiumokat. Ezen kívül a felsőoktatási intézmény uniós pályázaton szeretné megteremteni egy új diákszállószárny építésének alapját; siker esetén a nemzetközi fesztiválra érkező négyezer sportolót abban a traktusban lehetne elhelyezni.

– Hetvenöt szobás sportszállót is építünk, de az nem állami támogatásból valósul meg – tette hozzá a polgármester. – Jó esély van arra, hogy a szabadpiacon találunk beruházót.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.