Nyeretlen „nyolcéves”

Meglehetősen nehéz mostanában Arsenal-szurkolónak lenni. Jó (illetve dehogy jó!), napjaink FTC-,Honvéd-, MTK-, Újpest- vagy Vasas-drukkerének lenni ezerszer nehezebb, de maradjunk a futballnál. Az „ágyúsok” csapatát a harmadosztályú Bradford kiejtette a Liga Kupából, a második ligás Blackburn pedig az FA Kupából.

Az angol bajnokságban – az éllovas Manchester Unitedtől huszonegy ponttal lemaradva – az ötödik helyen áll a csapat, így különösebb reménye nem lehet arra, hogy trófeát nyerjen az idén. Márpedig a londoni együttes 2830 napja, azaz csaknem nyolc éve nem tett semmit a klub vitrinjébe...

Ma Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőt vív a gárda, és kilátása a továbbjutásra nem éppen pazar. Az ellenfél az előző BL-évadban döntőt játszó Bayern München, amely tizenöt pontos előnnyel vezet a Bundesligában, s amelyről Jürgen Klopp, a vetélytárs Dortmund edzője azt mondta: „Oly magától értetődően szerzi pontjait, ahogyan a háziasszony tálalja fel a mélyhűtött lasagnét.” Amúgy Münchenben sem minden fenékig tejfel, mert Arjen Robben, a mellőzött holland szélső csöppet sem jókedvűen említette: „Nem látom az okát, miért nem játszom.” De persze az Arsenal vezetői, labdarúgói, hívei boldogok lennének, ha csak annyi gondjuk volna, mint a bajoroknak, bár a szigetországi klub köreiben néhányan a Chelsea példáját emlegetik, mondván: ha az angol főváros másik együttesének sikerült elhódítania a Bajnokok Ligája serlegét, akkor a hőstett nem lehetetlen az Arsenal számára sem... De ez vékony szalmaszál, a párharc alaphangjának (előzetesen) inkább Thomas Müller nyilatkozata mondható: „Ezúttal revánsot veszünk a londoniakon azért, ami a Chelsea-vel szemben történt velünk.”

A müncheniek önbizalma indokolt, derűlátásukat legföljebb az mérsékelheti, hogy a Bayern tizenkét éve nem nyert Angliában nemzetközi kupamérkőzést (2001-ben a Manchester Unitedet győzte le 1-0-ra az Old Trafford stadionban). Speciel az Arsenal is felülmúlta, igaz, még 2005-ben... Az egyetlen gólt Henry szerezte, ám ő már régen nincs Londonban, és az angol szakírók epésen jegyzik meg, hogy a klubtól távozó futballisták sora – Edutól Vieiráig, Reyestől Hlebig, Gilberto Silvától Adebayorig, Kolo Tourétől Eduardo da Silváig – nyert valamilyen trófeát másutt, miközben az elmozdíthatatlan, a csapatot 1996-tól irányító Arsene Wenger edző garnitúrája újra és újra hoppon maradt. A Bayern-tréner Jupp Heynckes örült volna, ha pozícióját ugyanúgy nem tudják megingatni, mint „Arsene-al” Wengerét, de már tény, hogy a bajor együttest a nyártól Pep Guardiola dirigálja. (A legújabb hírek szerint Heynckes esetleg a Schalkéhoz mehet.)

Apropó, nyár! Akárhogyan zárul a ma esti találkozó és annak visszavágója, a londoni klubot semmiképp sem kell siratni. A problémákon az elöljárók úgy igyekeznek túljutni, hogy a következő évad előtt 70 millió fontot költenek erősítésre. Az ágyúsok nem is annyira szegény gazdagok... Amúgy sokan szeretnének maguknak olyan együttest, amelyet Cazorla vezényel a pályán. S még az is kérdéses, mennyire nehéz Arsenal-szurkolónak lenni.

A londoni Emirates stadion befogadóképessége 60 111.

Az Arsenal átlagnézőszáma pedig 60 095.

BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Kedd

Arsenal–Bayern München (tv: Sport1, 20)

Porto–Malaga (Digisport1, 20.15)

Szerda

Milan–Barcelona (Digisport1, 20.15)

Galatasaray–Schalke (Digisport2, 20.40)

Londoni könnyűtüzérség
Londoni könnyűtüzérség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.