Ötkarikás szemek

„Természetesen nincs arról szó, hogy a magyar küldöttség nem utazik el a londoni olimpiára, mert, mint tudjuk, már szerepelt az ötkarikás játékokon” – mondja dr. Török Ferenc. Az ötkarikás aranyérmes öttusázó ezzel a példával érzékelteti: bírósági sikere nem jelenti azt, hogy el lehet felejteni a Magyar Olimpiai Bizottságnak az elmúlt egy évben végzett munkáját.

A kérdés azért vetődött fel, mert az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék igazat adott a keresetet beadó Töröknek, s úgy határozott: jogszerűtlen volt a MOB tavaly február 26-án rendezett közgyűlése. Ez különösen fontos fejlemény annak ismeretében, hogy a szervezet az ominózus tanácskozáson fogadta el a sporttörvény előírásainak megfelelő alapszabályt, minek nyomán az addigi öt helyett egyetlen köztestület, az állami feladatokat ellátó MOB vette át a magyar sportstruktúra irányítását.

A küldöttek új vezetőséget választottak, az elnök Borkai Zsolt maradt. Ám, meglehet, az elöljárónak újra meg kell méretnie magát. Ha Török jogerősen is pert nyer, akkor a MOB döntései hatályon kívülre kerülnek. Értsd: az akkori részvevőkkel újra meg kell rendezni a közgyűlést, és ismét szavazni kell a potentátokról.

„Azért, mert működni csak törvényesen lehet és szabad” – feleli Török arra a kérdésre, miért fordult az igazságszolgáltatáshoz. A jogász úgy véli, elkerülhetetlen, hogy megszüntessék azokat a jogi ellentmondásokat, amelyek a különböző sporttárgyú törvények és szabályzatok között feszülnek.

„Nem túlságosan elegáns lépés eljárási hibára hivatkozva a bírósághoz sietni olyan közgyűlés után, amelyen az érintett részt sem vett” – jegyzi meg az ügy kapcsán Szabó Bence, a MOB főtitkára. Az adminisztráció vezetője szerint szebb megoldás lett volna, ha Török a vonatkozó közgyűlés elején szót kér, s elmondja aggályait.

Török erre így reagál: „Már a rendezvény előtt jeleztem a problémákat, s azért nem jelentem meg a teremben, mert nem kívántam szerepet vállalni a nyilvánvalóan jogsértő módon összehívott, bohózatba torkolló ülésen.” Szabó kiemeli: „A döntés nem jogerős, sőt még az első verdikt írásos indoklását sem olvastuk.” A kétszeres olimpiai bajnok kardvívó hozzáteszi: „A törvényesség útján szeretnénk haladni. Főtitkárrá választásom után konzultáltam Török Ferenccel az észrevételeiről, s több módosítást az érvei figyelembevételével hajtottunk végre.”

Szabó rámutat arra is: a bíróság formai hibára hivatkozik, mert a meghívó az előírtnál négy nappal később érkezett meg a címzettekhez. Török szerint a főtitkár téved; sokkal súlyosabb formai szabálytalanságok is történtek, és azok miatt helyezte hatályon kívül az összes határozatot az ügyben eljáró grémium. Megjegyzi, a továbbiakban is kész segíteni abban, hogy a paragrafusok a helyükre kerüljenek.

Ha jogerősen is igazat adnak neki, akkor csöppet várnia kell az egyeztetéssel, mert újra kell választani azokat, akikkel együttműködhet...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.