Marad a zárt kapu, de az MLSZ nem adja fel

Hiába fellebbezett a magyar szövetség, zárt kapuk mögött játsszák a magyar-román meccset. Az MLSZ a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul.

A FIFA fellebbviteli bizottsága nem változtatta meg az elsőfokú döntést, így március 22-én zárt kapuk mögött kell megrendezni a Magyarország–Románia vb-selejtezőt. Amint az köztudomású: a nemzetközi szövetség január 8-án tette közzé határozatát, miszerint a Magyarország–Izrael barátságos mérkőzésen történt lelátói események következményeként a nézők kizárásával kell megtartani a nemzeti együttes következő tétmeccsét, s 40 ezer svájci frank pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte a magyarokat.

Az MLSZ vezetői – akik közül Vági Márton főtitkár Törökországban tartózkodik a fehéroroszok elleni holnapi barátságos mérkőzésre készülő válogatottal – úgy döntöttek, hogy egyelőre nem kommentálják a döntést, testületi állásfoglalásukat pedig közzétették a szövetség honlapján. A szövegben az áll: „Az MLSZ-t nem érte váratlanul a döntés, amely minden pontján helybenhagyja az első fokon eljáró tanács által hozott súlyos szankciókat. A FIFA céljaival egyetértve, de az ítélet arányosságát és a szankciók célravezetőségét továbbra is vitatva, az MLSZ a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul az ítélettel szemben, kimerítve ezzel valamennyi rendelkezésére álló jogorvoslati fórum lehetőségét.”

A kommüniké kitér arra is, hogy „a tisztességes magyar szurkolók iránt érzett felelősségtől vezérelve, a többségben lévő, a csapatát mindenkor sportszerűen buzdító szimpatizánsainak kiszolgálása érdekében a szövetség egyeztetést kezdeményez a szurkolói képviseletekkel is arról, hogy milyen módon tudnak és kívánnak a mérkőzés sikeres megvívásához segítséget nyújtani a magyar válogatottnak. Az MLSZ minden támogatást megad ezen a területen a szurkolói kezdeményezéseknek.” Hogy ez mire vonatkozik, az pillanatnyilag rejtélyes, a tény viszont tény: nagyon sokba kerülhetnek a válogatottnak azok a szörnyű megnyilvánulások, amelyek a múlt év augusztus 15-én rendezett magyar–izraeli mérkőzést kísérték a lelátóról. Mint emlékezetes, a nézők egy csoportja tüntetően hátat fordított a pályának a vendégek himnusza alatt, „mocskos zsidók!” kiáltásokkal és egyéb antiszemita rigmusokkal hívta fel magára a figyelmet, minek következtében több szervezet – köztük a Futball a rasszizmus ellen elnevezésű – panasszal élt a FIFA-nál.

Amúgy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség részben maga is ilyen szervezet, mert a legeltökéltebben szembeszáll a rasszizmussal. Amint az az első- és a másodfokú döntésből is kitetszik.

A határozatot a csapaton kívül a józan szurkolók többsége szenvedi meg. Hogy a jövőben ez ne így legyen, azon túl is tenni kell valamit, hogy az MLSZ a Sportdöntőbírósághoz fordul.

Igaz, ez nem pusztán – sőt nem elsősorban – szövetségi kérdés.

Kép a magyar–izraeli mérkőzésről – a józan szurkolók is bűnhődnek
Kép a magyar–izraeli mérkőzésről – a józan szurkolók is bűnhődnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.