Hét órai „tea” Genfben

„Gyorsan egy röpke párost!” – hallani sokszor teniszpályákon, s nem is alaptalanul, hiszen edzésen, versenyen, ha egyéni meccsre már nem futja is az időből, egy gyors páros mindig ütemezhető.

A Davis Kupa-programok szervezői is hasonlóképp gondolkodtak: a pénteki fárasztó egyéni mérkőzések után szombaton csak a páros van a műsoron, lehetőséget adva a szereplőknek a feltöltődésre a zárónapi „szinglik” előtt. Ám Stanislas Wawrinka és Tomas Berdych vasárnap aligha mondhatta magát pihentnek a svájci–cseh mérkőzés éljátékosainak rangadóján. Előző este – a „röpke páros” idején... – minden idők második leghosszabb (hét óra, kétperces) teniszmérkőzését vívta Wawrinka és Chiudinelli, illetve Berdych és Rosol. A csúcs megdöntésére azonban esélye sem volt a négy állhatatos játékosnak, hiszen a 2010-es wimbledoni tornán az Isner–Mahut maratoni (6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68 ) tizenegy óra, öt percig tartott.

Genfben a hazaiak számára „létkérdés” volt a győzelem, hiszen Federer az első DK-fordulóban – szokás szerint –pihent. A honosított finn Laaksonen pénteken kikapott, Wawrinka viszont győzött, s a svájci remény csak akkor maradhatott életben, ha a párost az alpesiek nyerik. A hazaiak nem kevesebb mint 12 meccslabdát hárítottak a több mint három órán át tartó döntő játszmában, a pokol tornácán táncolva álltak talpra, sokszor 0:40-es állásról is, ám végül bosszantó rontással elbukták a mérkőzést: a tizenharmadik meccslabdánál Chiudinelli kettős hibát ütött...

A csehek 6:4, 5:7, 6:4, 6:7, 24:22-es diadalt arattak, s miután Berdych vasárnap megnyerte a Wawrinka elleni rangadót, a legjobb nyolc közé jutottak. A tavalyi döntő másik szereplője még jobban szenvedett a sorozat nyitányán, hiszen a sérült Nadal mellett Ferrer és Almagro sem szerepelt a spanyol csapatban, így a „fakó” (Ramos, Granollers, Lopez) 1:2-es állásról kezdte Kanadában a lapzártánk utáni egyeseket, és a forduló másik csodája lenne, ha továbbjutna a Raonic vezérelte kanadaiak ellen.

Addig azonban egy részmeglepetés viszi a prímet a szenzációk között: az egy évtizede a világ legjobbjának számító amerikai Bryan ikerpár kikapott a brazil Soares, Melo kettőstől, ezzel együtt az amerikaiak 2:1-es előnye elegendő lehet a nyolc közé kerüléshez.

Az áprilisi folytatásban Argentína–Franciaország, Kazahsztán–Csehország, Szerbia–Egyesült Államok vagy Brazília és Kanada vagy Spanyolország–Olaszország mérkőzést rendeznek. Az euro-afrikai zóna II. osztályában szereplő magyar együttes (Fucsovics Márton, Filipenko Viktor, Gödry Levente) 3:2-re kikapott Moldovában, így április elején hazai környezetben Luxemburg ellen mérkőzhet a kiesés elkerüléséért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.