Katar-gate

Körkérdést intézett olvasóihoz keddi számában a nagy múltú szaklap, a France Football. Arról érdeklődött: vajon meg kellene-e ismételni a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogáért kiírt szavazást, mert egyre gyűlnek a bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy Katar korrupcióval érte el történetének legnagyobb sportbeli sikerét. A francia újság kertelés nélkül veti fel: a küszöbönálló botrány előtt nem volna-e helyesebb visszavenni Katartól a neki ítélt vb-t?

A labdarúgás nemzetközi vezető testületeire régóta a korrupció árnyéka vetül. Jellemző, hogy mind a 2018-as oroszországi,mind a 2022-es katari rendezésről folyó szavazáson csak huszonketten voksoltak a FIFA végrehajtó bizottságának huszonnégy tagja közül, mert a tahiti és a nigériai prominensről már előzőleg kiderült: egyaránt „megkörnyékezhető”.

Most azonban Párizs keveredett „Katar-gate-be”.

Már tavaly megírta a So Foot című francia futballmagazin, hogy 2010. november 23-án Nicolas Sarkozy akkori francia elnök vacsorára hívta az Elysée-palotába Tamim Bin Hamad al Thani katari herceget, valamint Michel Platinit, az UEFA francia elnökét. A találkozón – legalábbis az újság szerint – Sarkozy meggyőzte Platinit, hogy a küszöbönálló „helyszíni” szavazáson voksoljon Katarra. S még a desszert előtt a magyar felmenőket felmutató francia politikus azt is elrendezte, hogy a herceg cége, a Qatar Investment Autority megvegye Sarkozy kedvenc csapatát, a PSG-t. Az már csak hab volt a tortán, hogy az ugyancsak katari székhelyű al-Dzsazíra televízió megvásárolta az első osztályú francia futballbajnokság mérkőzéseinek közvetítési jogát.

Ezzel együtt akadnak, akik a France Football által kirobbantott futballbotrányt puszta reklámnak tekintik. Tény, hogy az egykor szebb napokat megélt, Aranylabda-alapító labdarúgó-magazin komoly pénzügyi gondokkal küzd, s nehezen állja a versenyt a szaporodó konkurenciával.

Igaz, a Katar-gate-ről szóló keddi lap példányszámrekordot döntött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.