Dávid-nap az FA Kupában

Az FA Kupa negyedik fordulóját rendezték a hét végén: a történelem legrégebbi egyenes kieséses futballtornája ezúttal sem okozott csalódást. Ahogyan azt a nagy figyelemmel kísért vetélkedővel kapcsolatban rendszeresen el szoktuk mondani, legnagyobb vonzereje az, hogy olykor álmok és tündérmesék válnak valóra.

Alsóbb ligás, akár amatőr csapatok rendszeresen vernek ki elit gárdákat: a Dávidok sokszor meglepik a Góliátokat. A kupa jelentőségét mutatja, hogy megrendezésének idei, 132. évében 833 együttes jelentkezett, s a szövetség 758 nevezését fogadta el. Már a biztonsági okokból péntek este lejátszott Millwall–Aston Villa találkozón is a „kis csapat” nyert. A huligán szurkolói és megfélemlítő hangulatú stadionja miatt megvetett dél-londoni klub, amely a Championship kilencedik helyén áll, 2-1-re győzött a birminghami vendég ellen.

A nagy múltú látogatók négy napon belül másodszor szenvedtek el megalázó csapást. Kedden a három osztállyal lejjebb játszó Bradford akadályozta meg, hogy a Villa bejusson a Liga Kupa döntőjébe, így a szakkommentátoroknak már le sem esett az álluk a New Denben történtek miatt. A három játéknap legnagyobb sokkja, szinte hihetetlen fejleménye a ligán kívül, a Conference National divízióban szereplő Luton teljesítménye. A leginkább fapados repülőterével azonosított bedfordshire-i város csapata, a „kalaposok” együttese a Norwichot ütötte ki otthonában, a Carrow Roadon, még ha csak 1-0-lal is.

A futballstatisztikusok rögtön tudták, hogy a Sutton United Coventry City elleni 1989-es győzelme óta ez volt az első alkalom, hogy ligán kívüli team első osztályban futballozó ellenfelet ütött ki az FA Kupában. Sőt a második világháború óta az elszánt Luton mindössze a hetedik „non-league” csapat, mely kvalifikálta magát az ötödik fordulóba. Még ha a Premiership utolsó helyén rostokol is, megdöbbentőnek nevezhető a nemrégiben szerződtetett Harry Redknapp irányítása alatt a javulás jeleit mutató QPR 4-2-es veresége Loftus Roadon a League One-ban, a harmadik osztályban játszó Milton Keynes Dontól.

A veterán edző nem túlzott, amikor a mérkőzés végeztével kijelentette, a fiúk „szégyenteljes hozzáállással alaposan lejáratták magukat”. Vasárnap kizárólag a papírformának ellentmondó eredmények születtek. A Chelsea-nek alig néhány kilométert kellett utaznia Brentfordba. A harmadik divízióban a harmadik helyen álló csapat stadionja, a Griffin Park arról híres, hogy mind a négy sarkán található egy kocsma. Így legalább nem kellett sokáig keresniük a búfelejtőt a „kékek” sokat szenvedő szurkolóinak a 2-2-es döntetlen után.

Még az újrajátszást jelentő egálhoz is az 50 millió fontos árcédulájú Fernando Torres késői gólja kellett, miután a Brentford kétszer is vezetéshez jutott. Két óra múlva a Tottenham szedhette a sátorfáját, miután 2-1-re kikapott a Championship középmezőnyéhez tartozó Leedstől. A premier ligás csapatokat sújtó átok utolérte a Liverpoolt is. A „vörösök” Boundary Parkban, egy újabb harmadik divíziós, ott is gyengélkedő együttestől, az Oldhamtól kaptak ki 3-2-re.

A manchesteri házigazdák Matt Smithnek köszönhetik szerencséjüket, aki kétszer is megtréfálta az egykori sikercsapat védelmét. A fiatal csatár másfél éve még egy ligán kívüli amatőr klub tagja volt. A Liverpoolnak utoljára 1959-ben kellett hasonló kudarc miatt pironkodnia az FA Kupában. A felhördülés nélkül lezajlott meccsek közé tartozott a bajnok Manchester City vendégszereplése a Stoke-on-Trentben. Tony Pulis emberei ezúttal sem adták meg magukat könnyen: a City győztes gólja Pablo Zabaleta érdeme volt.

Ugyanezzel a szerény 1-0-ás gólaránnyal lettek úrrá a „világoskékek” a Stoke Cityn a 2011-es kupadöntőn. Meggyőzőbb formát mutatott otthonában a Manchester United, amely 4-1-re verte a Fulhamet. A „vörös ördögök” gólgyártása már a harmadik percben megkezdődött, amikor az Aaron Hughes kezezése miatt megítélt büntetőt Ryan Giggs értékesítette. Hughes a nyolcvanhetedik percben megpróbálta feledtetni hibáját, de addigra Wayne Rooney góljának, s Javier Hernandez duplájának köszönhetően reménytelen volt a helyzet.

A vesztes Martin Jol hamarosan revánsot vehet: szombaton Craven Cottage-ben várja egy üveg nemes borral Sir Alex Fergusont. Ha nehezen is, az Arsenal 3-2-re felülkerekedett a Championship egyik feltörekvő klubján, a korábbi uruguayi válogatott, Gustavo Poyet vezette Brighton & Hove Albionon. Folytatás február 16-án.

Padlón a Liverpool: Matt Smith második gólja
Padlón a Liverpool: Matt Smith második gólja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.