Micsoda tinédzservirtus!

Január elején, Brisbane versenyének negyeddöntője után a WTA-rangsor első helyének visszahódításától csak karnyújtásnyira levő Serena Williams azt találta mondani 6:4, 6:3-ra legyőzött 19 esztendős vetélytársáról: „Íme, itt a leendő világelső...”

Serena szavait akkor a királynő udvarias gesztusának tekintette mindenki, szerdától azonban egészen más megvilágításba kerül a jövendölés, hiszen – ha a rangsor első helyétől még messze áll is – Sloana Stephens, a (sport)világot megrengető szenzációval máris kirukkolt. Nevezetesen azzal, hogy megadásra késztette a Legyőzhetetlent, kiejtette az Australian Open legnagyobb (nem túlzás: egyetlen) esélyesét, az ötszörös melbourne-i tornagyőztest. A Példaképet.

Az persze, hogy eljut-e valaha a csúcsra az ifjú floridai, még a jövő zenéje. Nagyon valószínű, hogy a csodával felérő mostani sikere után az elődöntőben a címvédő Azarenka (vagy a fináléban Sarapova) ellen ezúttal még nem sikerül az újabb bravúr – ezzel együtt kétségtelen: a top 50 egyetlen tinédzsere, a világrangsor 25. helyén álló izmos amerikai hölgy pályafutása első igazán nagy skalpját 3:6, 7:5, 6:4 arányú győzelmével a 15-szörös Grand Slam-bajnok ellen szerezte, megfosztva ezzel a korábbi világelsőt attól a lehetőségtől, hogy a torna zárását követően visszaüljön az uralkodói trónra.

Stephens tehetséges teniszező –mesélhet erről sokat Babos Tímea is, aki az amerikai tinilány oldalán triplázva 2010-ben a Roland Garros, Wimbledon és a US Open junior párosbajnoki címét is begyűjtötte. Most, az amerikai rangadón az ifjú dinamikusan, félelem nélkül játszott s nyert Serena ellen, ám tény –bár nem csökkenti a bravúr értékét –, hogy jó produkciója mellett több külső tényező is segítette diadalát. A többi között az, hogy az olimpiai bajnok Williams nővérek előző este két és fél órás páros csatában kikaptak az első helyen kiemelt Errani, Vinci olasz kettőstől, s így Serenának a szokottnál kevesebb idő jutott a fizikai és lelki feltöltődésre. Ennek ellenére alig egy óra alatt 6:3, 2:0-ra vezetett, de már a meccs azon szakaszában is törődöttnek, mi több, unottnak tetszett, sokat hibázott, s nem látszott rajta a megszokott tűz, hiányzott az elsöprő erő. Aztán a második szett közepén, egy rossz mozdulatnál, meghúzta a hátizmát, ápolták is. Stephens pedig, mindezeket látva, vérszemet kapott. Serena nem igyekezett magyarázkodni: „A versenynek ebben a szakában már mindenkinek van valamilyen nyűgje, január eleje óta szinte mindennap játszunk, csoda lenne, ha nem küszködnénk valamilyen kisebb sérüléssel. A hátfájásom sem több a szokásos kínoknál, semmi az egész, nem ezért kaptam ki.” Amikor pedig a visszalépésről faggatták, félreértve a kérdést, kifakadt, hogy esze ágában sincs visszavonulni. Az aktuális meccs feladásán „egy századmásodpercig gondolkodtam, de ez mégiscsak egy Grand Slam-negyeddöntő. Nem hagyhatom cserben a szurkolókat. Küzdelmet akartak látni, sokat fizettek a jegyekért.”

Ami a jegyárakat illeti, szerdán 135 ausztrál dollárt (32 ezer forintot) kóstált a rendes belépő, mely az Azarenka–Kuznyecova (7:5, 6:1) és a Murray-Chardy (6:3, 6:1, 6:2) meccseket is megtekintésre kínálta. Aki viszont az esti programban szereplő Federer–Tsonga rangadót is látni akarta, ráadásként ugyanennyit kellett fizetnie. Látvánnyal, izgalommal és remek színvonalú tenisszel az urak is kiszolgálták a publikumot, nem járt tehát rosszul az, akinek bírta a bukszája. A hét végi finálékat tartalmazó kétnapos bérlet hazai pénzre átszámolva 157 ezer forintba kerül.

Mire e sorok az olvasó kezébe kerülnek, már tudjuk, hogy az Azarenka (1. kiemelt)–Stephens (29.) és a Sarapova (2.)–Li Na (6.) elődöntőkből melyik két játékos kvalifikálta magát a szombati női fináléba. A férfiaknál magyar idő szerint csütörtök reggel fél tízkor kezdődik a Djokovics (1.)–Ferrer (4.) meccs, míg a nagy négyes másik két szereplője,Murray (3.) és Federer (2.) péntek reggel csatázik. Ez utóbbi derbi a döntővel is felér, hiszen a torna két legjobb formában levő játékosa lép majd pályára. A 25 éves US Opennyertes brit a férfimezőny egyedüli szett veszteség nélküli játékosa, míg a 32. évében levő svájci tartósan konzerválta évtizedes sikerszériáját. Szerdán fantasztikus mérkőzésen verte vissza a 7. kiemelt Tsonga támadását – hiába adogatott a francia ellenállhatatlanul, hiába teniszezett ihletett stílusban, támadott vakmerően, mindent elsöprő lendülettel –, Mr. Tökéletesség ezúttal nem csupán offenzívában bizonyult nagyszerű stratégának, és hajtotta végre elképzeléseit kitűnően, de (tőle szokatlan módon) ezúttal védekezésre kényszerítve, sokszor kiszorított helyzetekben is pontot érő megoldásokat tudott előhúzni a tarsolyából. Remek meccsen nyert 7:6, 4:6, 7:6, 3:6, 6:3-ra, s készülhet a Murray elleni rangadóra. Tavaly a wimbledoni döntőben legyőzte a skótot, az olimpián kikapott tőle, az egymás elleni összmérlegük azonban Murray számára kedvező: 10:9 az állás. Federer tehát most egyensúlyba hozhatná a mérleg nyelvét, ha... De hol van még a győzelem, s hol vannak már azok az idők, amikor a 2010-es Australian Open döntőjében a svájci sima három szettben tudott nyerni.

Murray előrelépett az árnyékból. Igaz, Federer is olyan, mint a királyi bor: minél idősebb, annál jobb...

 

Stephens: amerikai álom
Stephens: amerikai álom
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.