Mennek, mert kijönnek

„Egyelőre nem tervezzük több klasszis szerződtetését, de semmit nem zárunk ki” – válaszolta Őze István, az Újpest klubigazgatója, amikor arról kérdeztük, várható-e, hogy Gyurta Dániel és Kozák Danuta leigazolása után újabb olimpiai bajnok versenyző csatlakozik a Berki Krisztiánt is alkalmazó lila-fehér egylethez. Nem csoda, hogy az elöljáró nem mond kategorikus nemet: a múlt évben még aligha gondolta, hogy több szakosztályban is ötkarikás aranyérmes sportolót köszönthet.

Érdeklődtünk a megállapodások anyagi hátteréről, mire Őze így felelt: „Segít az önkormányzat, amellyel több pillérre támaszkodó együttműködést alakítottunk ki, s a látványsportágaknak társaságiadó-kedvezményt nyújtó jogszabálynak is sokat köszönhetünk. Az utóbbi forrásból finanszírozhatjuk például a labdás csapatsportágak utánpótlás-nevelését, a felszabaduló pénzt pedig a többi részlegre fordíthatjuk.”

A helyhatóság kiemelt szerepvállalása nem meglepő, ha megjegyezzük: az újpesti egyesület nagyjából háromezer igazolt sportolóval büszkélkedhet, a kajakosok kétszáz gyereket foglalkoztatnak. A sportvezető úgy véli: azzal, hogy a nagy hármas újpesti mezben vetélkedik majd, még több fiatal választhatja a klubot.

Arra a felvetésre, hogy Kozák –egyebek közt – azért távozott a Honvédtől, mert arra kérte az egyesületet: párját szerződtesse edzőnek, Őze úgy reagált: „Egy kétszeres olim piai bajnok versenyző eldöntheti, kivel tud eredményesen dolgozni.” Hozzátette: Újpesten komoly szakmai stáb segíti a kettős tevékenységét.

Azzal nem számol senki, hogy az új szerzemények szereplése már az idén alapvető változásokat hoz az egyesület életében. Már csak azért sem, mert a londoni csúcsesemény utáni esztendő inkább alapozással telik. Berki például alighanem annak a gyakorlatnak a felépítésével foglalkozik majd, amellyel esélye lehet a címvédésre 2016-ban Rio de Janeiróban.

Ha azonnali aranyesőre nem is, közvetlen profitra, szponzorok megjelenésére számítanak-e az elit versenyzők megjelenése után? – kérdeztük Őzét. „Ma alig van jelentős támogató a piacon. Ez részint a gazdasági környezetnek, részint pedig annak tulajdonítható, hogy a cégek a tao keretében adnak a sportnak” – felelte.

Ugyanakkor ha a magánszektorból nem is, az államtól extra forintokra számíthat az a klub, amelynek legjobbjai rendre a dobogóra állnak a világ- és Európa-bajnokságokon. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke többször is kijelentette: a szervezet nagyobb figyelmet fordít majd a műhelyek finanszírozására, vagyis azoknak a szakosztályoknak a dotálására, amelyekben a napi munkát végzik az élversenyzők.

Őze a központi pénzek elosztásának változásáról azt mondta: „Egyelőre nincs konkrét információnk arról, miként alakulhat át a rendszer, de az biztos: a kormány megígérte, hogy növeli a forrásokat. Egyébiránt két éve százezer forint éves támogatást kaptunk Berki Krisztián eredményeinek köszönhetően. Ennél minden bizonnyal többel kalkulálhatunk a jövőben...”

 

Kozák is lila lett
Kozák is lila lett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.