David Ferrer Copperfield

Napjaink leghíresebb illuzionistája, David Copperfield is elismerően nyilatkozhat a keresztnévrokon David Ferrer keddi attrakciójáról: a spanyol matador egymás után háromszor is kibogozta magát a szorosra kötött, kibonthatatlannak tetsző béklyóból.

A valenciai vasember (beceneve: Ferru) hihetetlen mély gödörből kapaszkodott vissza a Nicolas Almagro elleni mérkőzésen: honfitársa három alkalommal is a meccsnyerésért adogathatott, ami, ugye, a teniszben, főleg pedig a férfi teniszben igencsak nagy esély a győzelemre. Ferrer mégsem hagyta annyiban: 4:6, 4:6 4:5-ös állásnál elvette a Davis Kupa-csapattárs szervajátékát, s így helyzetben tudta tartani magát. A negyedik játszmában 4:6, 4:6, 7:5, 4:5-nél, aztán 5:6-nál szintén az elődöntőbe jutás volt a tét Almagro adogatásánál, ám ez a két sorsdöntő gém is Ferrer tarsolyába került. „Valóságos csoda, ami ma velem történt…” – morfondírozott a 3 óra 44 percig tartó spanyol thriller győztese, aki immár valóban elmondhatja, hogy a mostani 4:6, 4:6, 7:5, 7:6, 6:2 nem volt tucatsiker: a világrangsor 11. helyén álló murciai kolléga elleni örök mérlege ugyanis 13:0-ra módosult.

A torna negyedik helyén kiemelt Ferrer bejutott tehát az ausztráliai Grand Slam-torna elődöntőjébe. Önmagában ez nem meglepetés, hiszen a csendes ibériai 2007-ben a US Open küzdelmein, tavalyelőtt Melbourne viadalán, tavaly pedig Párizsban már fellépett erre a lépcsőfokra. A nagy kérdés, hogy rátalál-e a magasabb régióba vezető útra. A következő kereszteződésnél ugyanis Novak Djokovics várja. Csütörtökön megtudjuk, melyikük indíthatja a csúcstámadást. A harmincesztendős spanyol esélyeit növelheti, hogy világelső szerb vetélytársa az idén nincs igazán meggyőző formában, ám az is kétségtelen: „Dzsóker” kéz- és lábhibáit a krízishelyzetekben mindig korrigálni tudja a mentális erő. „Mindannyiunknál erősebb pszichikailag” – vélekedik a legutóbbi két Australian Opent megnyerő belgrádiról Ferrer. S alighanem igaza van: Djokovics (önmagához képest) halványabb, könnyebben sebezhető, de Wawrinkával szemben „a halál torkából” menekült meg leírhatatlan összpontosító képessége segítségével, s aztán kedden csaknem ugyanez ismétlődött meg a cseh Berdych elleni meccsén is. Ezúttal sem remekelt, ám amikor igazán kellett, utolsó utáni tartalékait is be tudta vetni. Tegyük hozzá: a prágai Davis Kupa-győztes is segédkezett a talpra állásában, hiszen – a második játszmát leszámítva – nem hitt abban, hogy ezúttal nem délibáb, amit lát: a világelső is legyőzhető. (Lett volna, ha…) Djokovics azonban 6:1, 4:6, 6:1, 6:4-re nyert, megtartva esélyeit a melbourne-i triplázásra.

A hölgyeknél az idősebbik Radwanska nővér nem tudott átjutni a kínai falon: a korábbi Roland Garros-nyertes Li Na két játszmában győzött lengyel vetélytársnője ellen (7:5, 6:3). Ám a legutóbbi négy melbourne-i GS-versenyen immár harmadszor elődöntős győztes öröme sem lehet teljes, hiszen a Makarova elleni orosz rangadót újabb sima sikerrel (6:2, 6:2) abszolváló Sarapova lesz a következő ellenfele.

Fordító Ferrer
Fordító Ferrer
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.