Folytassa, Mr. Dakar!

Nehéz jelzőt találni a francia Stephane Peterhansel teljesítményére: nem akadt nála gyorsabb a szombaton véget ért – 2009 óta dél-amerikai – Dakaron, így tizenegyedszer győzött a világ leghosszabb és legnehezebb tereprali-viadalán.

A Mr. Dakarnak is nevezett negyvenhét éves versenyző – aki korábban motorral hatszor, autóval pedig most ötödször nyert – egy Mini volánja mögött bizonyult a legjobbnak a két hétig tartó, 8423 kilométeres terepjáráson. Bár a Dakaron szinte soha semmi nem biztos, lényegében papírforma-győzelem született a motorosoknál: a favoritnak tartott, KTM-et hajtó francia Cyril Despres szintén ötödször lett első.

Bár teljesítményéből semmit nem von le, azért rögzítsük: sérülés miatt hiányzott az idei mezőnyből legnagyobb riválisa, a korábbi háromszoros győztes spanyol Marc Coma. A kamionok versenyében az Eduard Nikolajev vezette orosz egység nyert Kamazzal, míg a quadok mezőnyében az argentin Marcos Patronelli (Yamaha) teljesítette leggyorsabban a távot.

Ami pedig a magyar részvevőket illeti: minden csapat abszolválta a versenyt, ami már csak azért is nagy szó, mert 475 induló közül csupán 301-en értek célba. Tizenkettedik Dakarján Szalay Balázs remekül hajtotta az Opel Mokkát Bunkoczi László navigálása mellett: a páros az összetettben a 24. helyet szerezte meg a lapzártánkkor még nem hivatalos végeredmény szerint. A Sebestyén Sándor, Bognár József kettős 72. lett, míg Pócsik László, Farkas Nándor és Szaller Zoltán 74.-ként ért célba. A Darázsi Zsolt, Vörös Ferenc, Szalai Norbert trió harmincadik lett a kamionok mezőnyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.