És akkor jött Dempsey...

Ismét vasárnap délutánra maradtak a Premier Liga legtöbb izgalommal várt találkozói, ám a legnagyobb csoda az volt, hogy az országos káoszt okozó hóesés ellenére a 23. forduló valamennyi mérkőzését meg tudták tartani.

A szombat délutáni események közül a Manchester City–Fulham találkozó került a fókuszba, főleg abból a szempontból, hogy a bajnok legalább egy napig képes-e négy pontra csökkenteni a lemaradását a listavezető United mögött. Roberto Mancini csapata teljesítette penzumát, 2-0-ra verve a Martin Jol irányítása alatt érthetetlenül gyengélkedő délnyugat-londoni látogatókat.

A házigazdák nem sokat vacakoltak, a brillírozó David Silva jóvoltából már a második percben megszerezték a vezetést. A Fulham megpróbálta visszaverekedni magát a meccsbe, de legföljebb késleltetni tudta az elkerülhetetlent. Húsz perccel a mérkőzés vége előtt – másodszor is – Silva volt eredményes, ezúttal egy Clichyvel és Tevezzel folytatott összjáték végén büntetve meg a vendégeket.

Megalázó vereséget mért a Liverpool a Norwichra. Az 5-0-ás elkalapálás érdekessége, hogy Luis Suarez csak egyszer iratkozott fel a góllistára. Góllal mutatkozott be már a tizennegyedik percben a QPR új, Marseillesből elcsábított szerzeménye, a francia Loic Remy, akit az utolsó pillanatban sikerült eltéríteni Newcastle-ból. Ennek ellenére sem sikerült a három pont megszerzése, mert a West Hamnek otthonában, az Upton Parkban összejött az egyenlítés (1-1).

Két bizonyítani kényszerülő, tapasztalt tréner veselkedett egymásnak a vasárnap kora délutáni londoni derbin. Rafael Benítez és az utóbbi időben demoralizált Chelsea fő feladata a Stamford Bridge-i bérlettulajdonosok jóindulatának megszerzése volt az Arsenal ellen. Amióta a Liverpool és az Internazionale korábbi edzője átvette a stafétabotot a közkedvelt Roberto di Matteótól, éppen hazai mérkőzésein teljesített alul leginkább a BL címvédője.

Mindenesetre Benítez hosszú távú esélyei javultak a Roman Abramovics számára megsemmisítő erejű hírrel, hogy Pep Guardiola – számos udvarlója közül – a Bayern Münchennek mondott igent. Ám Arsene Wengerre sem nehezedik kisebb nyomás, s nem pusztán azért, mert az Arsenal 2005 óta nem szerzett meg egyetlen trófeát sem: inkább a jól érzékelhető talajvesztés miatt. Igaz, a francia „professzor” legalább annak örülhetett, hogy Theo Walcott heti százezer fontért további három és fél évre elkötelezte magát Highburybe.

Az első félidő nagyobbik részében jelentős fölényben játszottak a „kékek”, s alig öt perc elteltével vezetéshez is jutottak. A gólszerző Juan Mata volt, aki Azpilicueta keresztlabdáját vágta védhetetlenül Szczesny hálójába. Az „ágyúsokat” meglepte az akció, és zavaruk jeleként tíz perccel később a lengyel kapus a tizenhatoson belül felvágta az előretörő Ramirest. A jogos büntetőt Lampard a megszokott magabiztossággal értékesítette, mire a hazai szurkolók nyomban emlékeztették a menedzsmentet, hogy a tervekkel ellentétben helyes lenne meghosszabbítani a játékos szezon végén lejáró szerződését.

A vendégek a térfélcsere után új erőre kapva szakadatlanul ostromolták Cech kapuját, s az 58. percben Walcott bravúros gólja nyitottá tette a mérkőzést. Ám – Benítez és csapata nagy szerencséjére – a 2-1-es állás már nem változott. Revánsot venni érkezett, de csalódást okozott a jeges White Hart Lane-en a Manchester United. Sir Alex Ferguson szezonkezdetére árnyékot vetett, hogy a Tottenham szeptemberben huszonhárom év óta először múlta felül csapatát az Old Traffordon.

A „visszavágón” André Villas-Boas csapata végig fölényben játszott, mégis egészen a 93. percig úgy tetszett, üres kézzel távozik. Az MU a 25. percben a gólzsák Van Persie fejes góljával jutott vezetéshez, és az előnyt – sziklaszilárd védelmének köszönhetően –az utolsó pillanatig meg is tartotta. A több reményteli kísérletet is sikeresen hárító De Gea kapus szerencséje a hajrában fogyott el, amikor Lennon kapura lövését még védte ugyan, de a kipattanó labdát Dempsey már védhetetlenül vágta a hálóba (1-1). Ezzel együtt: Ferguson nem vitathatta, hogy az egy pont a legtöbb volt, amit a hólepte Észak-Londonból hazavihetett.

Az élcsoport: 1. Manchester United 56 pont, 2. Manchester City 51, 3. Chelsea 45, 4. Tottenham 41.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.