Az öreg hölgy látogatása

Egy ifjú és egy kevésbé fiatal hölgy volt az Australian Open tenisztorna két főszereplője csütörtökön. Az illem úgy diktálja, hogy szóljunk először a tapasztaltabb játékosról, annál is inkább, mert bebizonyosodott, hogy Kimiko Date-Krumm keddi bravúrja, a 12. kiemelt orosz Petrova legyőzése nem egyszeri fellángolás volt.

A japán hölgy ezúttal a nála egy híján húsz esztendővel fiatalabb izraeli Peer ellen nyert (6:2, 7:5), és szombaton a cseh Safarovát (17.) búcsúztató szerb Jovanoviccsal mérkőzhet a legjobb 16 közé jutásért.

Mondhatnánk, sima ügy, hiszen Date asszony volt már elődöntős is Melbourne nagy tornáján, eljutott a világrangsor negyedik helyéig is – még a múlt században, egészen pontosan 1994-ben... Aztán beleunt a versenyzésbe, tartott egy röpke pihenőt, és csaknem másfél évtizednyi szünet után újra ütőt fogott a kezébe. Az ausztrál bajnokságon az immár a negyvenharmadik évében járó japán teniszező minden idők legidősebb játékosa, aki főtáblás meccset (ráadásul nem is egyet) nyert. S mindez csak azért nem „világcsúcs”, mert a sportág nagybetűs Öreg Hölgye, Martina Navratilova még negyvenhét esztendősen is állta a fiatal generációk ostromát.

S akkor most a feltörekvő ifjakról, mindenekelőtt a brit színekben versenyző Laura Robsonról! Vele kapcsolatban az ausztrálok már régen megbánták, hogy hagyták kicsúszni a kezükből. A Melbourne városában született balkezes teniszező hétesztendős korában Londonba költözött a szüleivel, és újabb hét év elteltével már wimbledoni juniorbajnok volt (a 18 esztendősök között). A felnőttek tornáin tavaly tette le a névjegyét: az olimpián – Murray társaként – vegyes párosban ezüstérmes volt, aztán a US Open egyesének második fordulójában elbúcsúztatta a visszavonulás előtt álló, háromszoros US Open-bajnok Clijsterst, majd a harmadik körben a Roland Garros-győztes Li Na ellen győzött. Zsinórban a harmadik Grand Slam-bajnok skalpját nem tudta megszerezni: a címvédő Stosur megállította volt honfitársa menetelését. Ami késik, nem múlik, gondolhatta a londoni tinilány, mert szülővárosában most összehozta a triplát: 2:6, 6:3, 11:9-re verte a 2011-es wimbledoni bajnok Kvitovát. A következő körben az amerikai Stephens lesz az ellenfele. A két játékost (azon túl, hogy a múlt héten Hobartban egymással játszott, s akkor Stephens győzött) az is összeköti, hogy párosban Stephens a junior Grand Slam-győzelmek idején, Robson pedig a mostani tornán Babos Tímea partnere volt.

Az urak viadalán, a legjobb 32 közé érő szerelvényen még minden nagy esélyes ott ücsörög. A célállomásig igyekvők megpróbálták rövidre fogni csütörtöki szereplésüket, megelőzve, hogy a negyvenfokos kánikula túl sok energiát kivegyen belőlük. Federer, Murray, Tsonga, Del Potro egyaránt gyorsan elintézte ellenfelét, nem úgy Monfils, aki – Dolgopolov kiejtése után – a tajvani Lu legyőzésekor is csaknem négy órán át szórakoztatta a publikumot. Csütörtöki ötjátszmásának sajátossága, hogy az ázsiai elleni 7:6, 4:6, 0:6, 6:1, 8:6 alkalmával végig a szakadék szélén egyensúlyozott, a döntő játszmában például 5:6, 0:30 állásról fordított. Erejével a végére teljesen elkészült, de addig 29 védhetetlen adogatást ütött; igaz, 26 kettős hibát is elkövetett. Ezekből négy a hajrára esett: 7:6-os állásnál, amikor már csupán egyetlen pont kellett volna a továbbjutásához, képtelen volt pontosan adogatni. Aztán újabb csavar következett: a hatodik meccslabdájánál ász adogatással zárta le az előadást.

S lesz további csemege is. Tévénézők, figyelem: péntek reggel kilenckor kezdődik a volt világelsők és Grand Slam-bajnokok slágermeccse, a Sarapova–Venus Williams rangadó a legjobb 16 közé jutásért.

Robson: frizurában is feltűnő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.