Az élet Guardiola előtt

Ma este kezdődik a labdarúgó Bundesliga „tavaszi idénye” (tegnap reggel sűrű hóesésre ébredt Németország, az utak szinte mindenütt jegesek voltak, és csupán München közelében – hajnali hat és délelőtt fél tizenegy között – nyolcvan baleset történt), a széles futballközvélemény azonban nem a nyitányról, hanem Pep Guardiola szenzációs szerződtetéséről beszél.

Pedig a katalán edző csak a nyáron megy a Bayernhez... A lapok is ezzel az átigazolással vannak tele – nem csupán Németországban –, és egymást überelik a tálalásban. Íme néhány főcím: „A Bayerné a csodatréner” (Bild); „Kaiser Guardiola” (El Periodico); „Szaltó a Bundesligában” (El Pais); „Guten Tag! Pep a Bayernnél” (Daily Mirror). A La Repubblica szerint „Guardiolával minőségi ugrás következik be a Bundesligában”, míg a Corriere della Sera azt írja: „Herr Pep! Most tényleg meg lehet mutatni, hogy Guardiola a világ legjobb szakvezetője.” Philipp Lahm, a Bayern német válogatott védője úgy véli, az utóbbi négy-öt évben ez már bebizonyosodott, a barcelonai trénerutód, Tito Vilanova pedig azt mondta a váltásról: „Pep képtelen rossz döntést hozni.”

Guardiola alighanem bajnokcsapathoz érkezik, hiszen a német „FC Hollywood” előnye a Leverkusen előtt kilenc, a címvédő Dortmunddal szemben tizenkét pont. Amúgy szinte mindenben a Bayern vezet: övé a legtöbb győzelem (13) és a legkevesebb vereség (1), a legtöbb szerzett (44) és a legkevesebb kapott gól (7), az úgynevezett kanadai tabellán Thomas Müller áll az élen (egyaránt kilenc góllal és gólpasszal), míg a Kicker sportmagazin játékosrangsorában Franck Ribery az első (2,08-as átlagosztályzattal; a lapnál az 1-es a legjobb érdemjegy). Csak a mesterlövészek listáját nem uralják a bajorok – Mario Mandzukic és Thomas Müller honfitársunkkal, a mainzi Szalai Ádámmal együtt az ötödik–hetedik helyet foglalja el kilenc góllal –, viszont holnap az utolsó helyezett Greuther Fürthöt fogadják a szezonnyitón. A Dortmund Brémában vendégszerepel, a forduló rangadója azonban a második és negyedik helyezett találkozója, a Leverkusen–Eintracht Frankfurt meccs.

Rajt ma fél kilenctől a Schalke–Hannover mérkőzéssel (tv: Eurosport2, 20.30). A házigazdák hetedik helye nagy csalódás Gelsenkirchenben, ahol azért 61.309 az átlag nézőszám... A királykékek két brazillal igyekeznek betömni a lyukakat: a Dinamo Kijevtől igazolt Raffael már megvan, és nagy harc folyik a Lyonnal Michel Bastosért. A belépőkért még nagyobb csata lesz, bár a Bayern minden egyes meccsére elővételben elkelt a 71.000 jegy. A látogatottsági listát a Dortmund vezeti 80.496-os átlaggal, a ligaátlag pedig 42.085.

Ekkora közönség előtt várható néhány óriási dugó. Akár nagyobb is, mint az a húsz kilométeres, amely tegnap a bajorországi autópályák egyikén kialakult...

Az élmezőny: 1. Bayern München 42 pont, 2. Leverkusen 33, 3. Dortmund 30, 4. Eintracht Frankfurt 30.

 

A nyitányon: Schalke–Hannover. Gelsenkirchenben eddig csalódás és meccsenként 61 309 néző
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.