Sarapova: a nullás diadal mása

Lehet, kérem, tervezni a péntek hajnali virrasztást, bár előfordulhat, hogy az ausztrál rendezők megkönyörülnek az európai tévézőkön, s a nap zárómeccsei közé iktatják az idei Grand Slam-torna első nagy rangadóját, így Magyarországon a kora délelőtti órákban lehet végignézni a Venus Williams–Sarapova mérkőzést.

Akárhogyan alakul is, jó lesz már a kezdésre odaülni, mert az orosz klasszis nem feltétlenül „a belépőért jusson bőven szórakoztatás!” jelszóval vívja melbourne-i meccseit. Már az első menetben kiüti ellenfeleit, majd újabb KO-szakasz következik, mivel a női teniszpartik minimum két menetig tartanak... A szépséges versenyző a második találkozóját is 6:0, 6:0-ra nyerte – szerdán a japán Doi volt a 47 perces minidráma statisztája –, s ezzel Mása beírta magát a történelembe, hiszen Grand Slam-tornán legutóbb 1985-ben fordult elő, hogy valaki (akkor az ausztrál Wendy Turnbull) egymás utáni két mérkőzését is játékveszteség nélkül fejezze be.

A következő vetélytársat ismerve kevés az esély az újabb „simázásra”. Az ellenfél a 25. helyen szerepel a kiemelési listán, ám ez nem igazán mérvadó, hiszen az idősebbik Williams nővér mostanában már kevésbé intenzíven versenyez, ám amikor pályára lép, Venus csillaga még mindig szépen ragyog. S ne feledjük: korábbi világelső, olimpiai aranyérmes, hétszeres Grand Slam-bajnok a harminckét esztendős amerikai. A második helyen kiemelt orosz is volt már világelső, Wimbledonban (2004), a US Openen (2006), Ausztráliában (2008) és a Roland Garroson (2012) egyaránt diadalmaskodott, s most arra készül, hogy belépjen a duplázó GS-győztesek sorába. Samantha Stosur viszont újabb egy évig gondolkodhat az eredményes taktikán: ezúttal sem sikerült hazai környezetben emlékezetes produkcióval kirukkolnia. A kilencedikként kiemelt, 2011-es US Open-bajnok ausztrál hölgy idei álmait a kínai Cseng Csie törte derékba (6:4, 1:6, 7:5), így a hetedik helyen jegyzett olasz Errani és a tizenkettedik kiemelt orosz Petrova után újabb éljátékos búcsúzott a verseny korai szakaszában.

A férfiaknál még nem kezdődött meg a csillaghullás, bár a nyolcadikként kiemelt Tipszarevicsnél rezgett a léc, amikor a pozsonyi Lacko 0:2-es szetthátrányból, aztán a döntő játszmában 2:5-ös állásról egyenlíteni tudott. Végül azonban a szerb 6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 7:5-re megnyerte a torna eddigi legjobb mérkőzését. A honfitárs és címvédő Djokovics szintén a legjobb 32 között van, s oda igyekszik a 17-szeres Grand Slam-rekordbajnok svájci Federer is, akinek azért nem lesz könnyű dolga magyar idő szerint csütörtök reggel kilenckor az orosz Davigyenko elleni meccsen.

Női párosban a külföldi partnerek oldalán versenyző magyarok közül Czink Melinda és Marosi Katalin győzelemmel kezdte szereplését, míg Babos Tímea az egyes után itt is azonnal kiesett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.