München: nyár a télben

Beckenbaueri erősítést hajt végre a Bayern München futballklub: a nyártól olyan edzője lesz, amilyen játékosa a „Császár” volt. Szerdán hivatalosan bejelentették: a következő évadtól 2016-ig Pep Guardiola irányítja Bajorország „FC Hollywoodját”. A nagymester lesz az első spanyol tréner a Bundesligában, de nem ez a legfontosabb, hanem az, milyen kvalitású szakvezető dirigál majd Münchenben.

A Kicker című német sportmagazin „álomfutballnak” nevezte azt a játékot, amelyet Guardiola a Barcelona edzőjeként megvalósított, és e véleményével az újság koránt sincs egyedül...

Még a rivális Borussia Dortmund köreiben is „nagyszerűnek” minősítették a múlt nyár óta pihenő katalán ideál németországi szerepvállalását; gondolhatják, miként vélekednek a – minden túlzás nélkül – világszenzációnak minősíthető megállapodásról Münchenben... A tréner, aki pénteken még csak negyvenhárom éves lesz, három bajnoki, továbbá egyaránt két spanyol Király Kupa-, BL- és klubvilágbajnoki diadalra vezette a „Barcát”, amelyben annak idején 263 ligamérkőzést játszott, és 1992-ben tagja volt a katalán klubtörténet első BEK-, illetve Bajnokok Ligája-győzelmét elérő együttesének.

Noha labdarúgóként is megannyi sikert aratott (hatszoros bajnokként és 47-szeres válogatottként vonult vissza), futballista-pályafutását überelni tudta a lenyűgöző barcelonai passzjáték, a „tiki-taka” atyjaként. Ám hatalmas kihívás lesz a számára rendszeresen hetvenszázalékos labdabirtoklást megvalósítani a Bayernnél, feltéve, hogy azt a stílust próbálja elsajátíttatni Münchenben, amellyel meghódította Barcelonát és a világot. Mindenesetre a bajorok számára már a szerződtetés is győzelem, hiszen Guardioláért sorban állt a Manchester United, a Manchester City, a Chelsea, a PSG és a Milan is. Franz Beckenbauer pedig így kommentálta az egyezséget: „Kalapot le!”

Ő ugyanúgy tudja, mint Guardiola, milyen a hoch elegáns futball...

 

Guardiola tréner, a levegő ura
Barcelona's manager Pep Guardiola is thrown in the air by his players as they celebrate after their Champions League final soccer match victory against Manchester United at Wembley Stadium in London May 28, 2011. REUTERS/Phil Noble (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.