Anglia „fővárosa” Manchester

Noha rangadók tették izgalmassá a labdarúgó Premier Liga huszonkettedik fordulóját, az elsőként, szombat délben lejátszott Queen’s Park Rangers–Tottenham találkozónak külön érdekességet kölcsönzött, hogy a házigazdákat az észak-londoniak nyáron kiakolbólított edzője próbálja megmenteni a kieséstől.

A hónap menedzserének megválasztott Villas-Boas korábbi Chelsea-kudarcát kísérli meg feledtetni a Spursnél, míg Redknapp felülmúlhatatlan érdemeire igyekszik emlékeztetni előző munkáltatóit és a szövetségi kapitányi tisztet – meglepetésre – nem neki, hanem Hodgsonnak adó szövetséget. Az előzmények után a gól nélküli döntetlen kiábrándító – bár a 2013-ban még veretlen QPR számára hízelgő – volt.

Két szégyenletes– éppen a Queen’s Parktól a bajnokságban, majd a Swansea-tól a Liga Kupában – elszenvedett veresége után a Chelseanek nem sok kedve lehetett a nehezen meghódítható Stoke-on-Trentbe látogatni. Benitezre, a „kékek” ügyvezető trénerére komoly nyomás nehezedett, hogy a rövid fellángolás után ismét elveszettnek látszó Fernando Torres helyett az újonnan szerződtetett Demba Bának, illetve a szezon végi távozása előtt a klub mindenkori gólrekordjának megdöntésén fáradozó Lampardnak szavazzon bizalmat.

A spanyol szakvezető – vagy ahogyan a vele ellenséges Chelsea-szurkolók nevezik: „a kövér pincér” – a presszió nak megfelelően állította össze a csapatot, a vendégek 4-0-ás győzelmével záruló találkozó „hőse” mégis a Stoke amúgy kitűnő és fáradhatatlan csatára, Jonathan Walters volt, aki két öngóllal és egy kihagyott büntetővel „tüntette ki” magát.

A The Sunday Times – Abramovics tulajdonosnak üzenve – Meg vagy őrülve, Roman? címmel indította sportrovatát azután, hogy a tizenegyest értékesítő Lampard (194 góljával) immár egyedüli második a klub dicsőséglistáján, ám a nyáron lejáró szerződésének meghosszabbításáról továbbra sincs szó. A Chelsea második saját gólját Hazard szerezte: a belga játékos 25 méterről hatalmas erővel vette be Begovi hálóját. A nagy „durranások” vasárnap következtek; előbb „az angol El Clasicót” vívta meg a ManchesterUnited és a Liverpool.

Akármilyen rosszul szerepelnek is a „vörösök”, az MU ellen hagyományosan összeszedik magukat. A United gyengélkedő védőinek és a megállíthatatlan Luis Suareznek a találkozása aggodalommal tölthette el Sir Alex Fergusont, aki nélkülözni kényszerült a térdsérüléssel bajlódó Rooney-t. Bizton számíthatott viszont új „csodafegyverére”, Van Persie-re, valamint csapata átütő önbizalmára. A holland csatár ezúttal sem keltett csalódást: Evra átadásából – alig negyedóra elteltével – a világ legegyszerűbbnek látszó pöccintésével szerezte meg a vezetést.

A Manchester United egy évtizede nem vesztett januárban a Premier Ligában, és e mérkőzés kimenetele felől sem maradt kétség, amikor az ötvennegyedik percben – lesgyanús helyzetből – Evra fejelt Vidics közreműködésével Reina kapujába (2-0). Ám az addig mit sem mutató Liverpool hirtelen magához tért, és főként az egy óra közeledtével szépítő Sturridge révén mind veszélyesebbé vált. A Chelsea-től leigazolt angol válogatottal ellentétben Suarez keveset mutatott a Sir Alex által „nagyon intenzívnek” nevezett találkozón, melyen a skót tréner alig várta, hogy leteljen a négyperces hosszabbítás.

A forduló utolsó, nem kevésbé ígéretes derbijén az Arsenal fogadta a bajnok Manchester Cityt és annak megfogyatkozott szurkolótáborát. A rajongók nagy része ugyanis nem volt hajlandó kifizetni a 62 fontos (több mint 22 ezer forintos) jegyárat. Mancini manchesteri edző annak tudatában küldte pályára a Yaya Tourét az afrikai nemzetek tornája idejére, Agüerót pedig izomhúzódása miatt nélkülöző csapatát, hogy a városi rivális már tíz ponttal vezeti a listát. A City, amely 1975 óta nem győzte le otthonában az „ágyúsokat”, tíz percen belül emberelőnyhöz jutott, miután Koscielny az öltözőben találta magát Dzeko szabálytalan megállítása miatt.

A bosnyák válogatott tizenegyesét azonban Szczesny bravúrosan hárította. Fél óra kellett ahhoz, hogy Dzeko kiköszörülje a csorbát, ám addigra Milner is elrontotta a lengyel kapus addigi jó hangulatát. A 0-2 végeredmény maradt, a szünet utáni egyetlen érdemleges fejlemény Kompanynak, a City kapitányának drákói szigorú kiállítása volt Wilshere buktatása miatt. Első idei hazai bajnoki mérkőzésén az Arsenal együttese az elsőtől az utolsó percig keserves csalódást okozott szurkolóinak.

Az élmezőny: 1. Manchester United 55 pont, 2. Manchester City 48, 3. Chelsea 41, 4. Tottenham 40.

Ibéria, Itália

Roppant gyenge játékkal pontokat vesztett a spanyol labdarúgó-bajnokságban a Real Madrid, amely 0-0-t „ért el” az Osasuna vendégeként. További eredmények: Betis–Levante 2-0, Atletico Madrid–Zaragoza 2-0. A Malaga–Barcelona találkozó lapzárta után ért véget. Az élmezőny: 1. Barcelona 52 pont, 2. Atletico Madrid 44, 3. Real Madrid 37, 4. Betis 34. Csupán 1-1-et ért el a Juventus a Parma vendégeként, így az Atalantát 2-0-ra legyőző Lazio három pontra megközelítette a listavezetőt az olasz labdarúgó-bajnokságban.

További eredmények: Catania–AS Roma 1-0, Napoli–Palermo 3-0, Udinese–Fiorentina 3-1, Internazionale–Pescara 2-0. Az élmezőny: 1. Juventus 45 pont, 2. Lazio 42, 3. Napoli 40, 4. Inter 38.

A Manchester United két gólszerzője: Evra és a nyakában Van Persie
A Manchester United két gólszerzője: Evra és a nyakában Van Persie
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.