Előttük a piramis

A „magyar” csoport mérkőzésével, a madridi Spanyolország–Algéria találkozóval (27:14) tegnap megkezdődött a férfi kézilabda-világbajnokság, de ennél bennünket összehasonlíthatatlanul jobban izgat: vajon hogyan folytatódik?

Mocsai Lajos szövetségi kapitány csapata ma este hét órától az egyiptomi válogatottal randevúzik, amely nem egészen egy hete Szerbiában föltörölte a padlót azzal a házigazda együttessel, amely januárban az Európa-bajnoki dobogó második fokáig menetelt. Igaz, akik látták a meccset, azt mondják: nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani az észak-afrikaiak tizenöt gólos (!) sikerének, mert a szerbek „lefürödték” azt az egy órát, ám ha így is van, az óvatosság kötelező.

Hiszen – ha már a „fürdés” szóba került – nem lenne tanácsos hideg zuhannyal nyitni a vb-t. Mocsai szakvezető egyébként az ellenfél játékosainál is jobban tart az egyiptomiak „érdekérvényesítő” képességétől, és tegnapi interjúnkban félreérthetetlenül utalt is erre, mondván: egyetlen másik csapatnak sincs akkora hátszele a nemzetközi szövetségben, mint nekik, tekintve, hogy az IHF elnöke bizonyos Hasszán Musztafa...

A „mi” elnökünk viszont Vetési Iván, aki egyenesen álomszerűnek nevezte a magyar kézilabdasport múlt évét, nem utolsósorban éppen a férfiválogatott olimpiai negyedik helyezése miatt. Való igaz, a londoni produkció bravúr volt a javából, ám – miként azt ugyancsak Mocsai kapitány hangsúlyozta – ez a csapat nem az a csapat, mivel nincs Fazekas, nincs Ilyés és nincs Gulyás. Önbizalomból így is lehet bőven: a nyári játékok „majdnem bronzára” alighanem építeni lehet majd a kritikus spanyolországi szituációkban.

Márpedig azokból föltehetően lesz szép számmal, elég, ha csak egy pillantást vetünk a csoportbeosztásra. Noha abban jó eséllyel bízhatunk, hogy az ausztrálok és talán az algériaiak ellen sem kell vért izzadni, a már említett, küzdelmesnek ígérkező „egyiptomi” premier mellett a bombameglepetés határát súrolná, ha a vendéglátó – és úton-útfélen világbajnoki címet emlegető – spanyolokat vagy az olimpián Császárékat kétszer is hét góllal legyőző horvátokat sikerülne felülmúlni.

A realitás ennek megfelelően a csoport harmadik – ne adj, isten, negyedik – helye, s ezt követően válik valóban pengeélessé a helyzet. A korábbiakhoz képest módosított kiírás szerint ugyanis már a nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben zajlik a vb, azaz: a papírforma alapján a C jelű hatos második (vagy első) helyezettje következhet, s azon a meccsen már nem lehet hibázni. Hogy a knock out-rendszerben Lengyelország, Szlovénia vagy Szerbia lesz-e az első ellenfél, megjósolhatatlan.

Abban azonban erősen reménykedünk: tényleg első, s nem egyetlen vetélytársként emlegetjük majd utólag ezt a garnitúrát, már csak azért is, mert a hivatalos cél a nyolc közé kerülés. „Úgy érzem, 2012-ben erőn fölül teljesítettünk” – jegyezte meg Mocsai Lajos az elutazást megelőző sajtótájékoztatón, s ehhez a gondolathoz csatlakozva mi egyebet mondhatnánk: nincs mese, a mezőnyt elnézve az idén is elő kell húzni a tavalyi formát.

Ők tizenheten

A magyar válogatott kerete: Liszkai Szilveszter, Mikler Roland, Tatai Péter (kapusok), Ancsin Gábor, Császár Gábor, Harsányi Gergely, Iváncsik Gergely, Krivokapics Milorad, Lékai Máté, Mocsai Tamás, Nagy Kornél, Nagy László, Putics Barna, Schuch Timuzsin, Szöllősi Szabolcs, Vadkerti Attila, Zubai Szabolcs.

Így játszanak

A csoport (Barcelona): Argentína, Brazília, Franciaország, Montenegró, Németország, Tunézia.

B csoport (Sevilla): Chile, Dánia, Izland, Katar, Macedónia, Oroszország.

C csoport (Zaragoza): Dél-Korea, Fehéroroszország, Lengyelország, Szaúd-Arábia, Szerbia, Szlovénia.

D csoport (Madrid). A magyar válogatott mérkőzései: Egyiptom (ma, 19 óra, tv: Sport1), Ausztrália (január 14., 21.15), Horvátország (január 15., 21.15), Spanyolország (január 17., 19), Algéria (január 19., 21.15).

Párizs: Császár-város

A PSG pénteken hivatalosan is bejelentette, hogy Császár Gábor a nyáron – két évre – Párizsba szerződik.

Jesus Garcia Robledo: meggyőző bemutatkozás
Jesus Garcia Robledo: meggyőző bemutatkozás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.