Dél-Korea: Vigyázat, csalnak!

Előbb csupán a hazai bajnokság meccseitől tiltotta el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a legutóbbi ítélet szerint azonban a nemzetközi porondon sem szerepelhet az a 41 dél-koreai labdarúgó, aki a 2011 nyarán kirobbant bundabotrány részese. Az érintett futballisták anyagi juttatás ellenében manipulálták a mérkőzések kimenetelét.

A FIFA közölte: huszonegyen közülük beismerő vallomást tettek, amiért cserébe azt a lehetőséget kapták, hogy két és öt év közti próbaidő után visszatérhetnek a profi futballba. A „kiváltság” azonban feltételekhez – 200–500 órányi közmunkához és a fogadási csalások elleni aktív részvételhez – kötött. Az ázsiai országban a múlt év júniusában tíz futballistát tiltottak el a hazai bajnoki mérkőzések szándékos befolyásolása miatt; közülük kettőt egyaránt ötéves, nyolcat örökös eltiltással sújtottak. Tavalyelőtt szintén álltak dél-korai labdarúgók a bíróság előtt fogadási csalások miatt; őket egyenként 4700 eurónak megfelelő összeg megfizetésére és 300 óra közmunkára ítélte a bíróság. A letartóztatottak közül négyen öngyilkosok lettek: két játékos – Yoon KiWon és Jung Jong Kwan – 2011 májusában, a tréner Lee Soo Chul az év októberében, a labdarúgó Lee Kyung Hwan pedig tavaly áprilisban vetett véget az életének.

Dél-Koreában nem csupán a futballt fertőzik a fogadási csalások: a röplabda-, a baseballmérkőzések, sőt a motorcsónakversenyek eredményeit is manipulálják.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.