Vegyes felhozatal

Gyerünk a déli féltekére! – adja ki a jelszót karácsony után a teniszvilág, s ki így, ki úgy, igyekszik megközelíteni a végállomást, Melbourne nagy tornáját.

Sarapova például egyből a helyszínre repült, s ott edz a Grand Slamviadal kezdéséig, mások arábiai, kínai, indiai vagy új-zélandi vetélkedőkön főpróbáznak, megint mások a vegyes felkészülés hívei, s tengerparti nyaralással egybekötött laza teniszezgetéssel, erős ellenfelekkel váltott könnyed meccseléssel nyitják az esztendőt.

Utóbbiak számára kínál nagyszerű utazási csomagot Perth városa. A kontinensnyi ország nyugati partjának egyedüli igazi metropolisza felismerte, hogy versenyrendezésben a keleti és déli testvérek (Brisbane, Sydney, Melbourne, Adelaide, a tasmániai szigeten levő Hobart és az új-zélandi Auckland) képezik a fő sodrásirányt, s közéjük új profi tornával nehéz betörni. De egy látványos esemény, világsztárok csúcstalálkozója összehozható, mivel az ausztráliai januári teniszturizmus tálcán kínálja a választékot. Aki számít a sportágban, mind idetart, s csak szándék (tegyük még hozzá: s elegendő rajtpénz) kérdése, ki száll ki a szakaszhatárnál.

A sportjára büszke Perth éppen negyed századdal ezelőtt szervezte az első Hopman Kupát, a nem hivatalos vegyescsapat-világbajnokságot. S hogy a házigazda elégedett volt találmányával, jelzi az is, hogy azóta virágzik az évnyitó esemény, amely szilveszteri, újévi hangulatával, az európaiak és az amerikaiak számára ilyenkor szokatlan kánikulával, vidám közönségével remek átmenet a bejglievős ünnepekből a profi tenisz világába. A Hopman Kupa több, mint egy szokásos bemutatótorna, de kevesebb, mint egy ATP- vagy WTA-verseny.

Jó lenne, persze, ha hiányoznának a menetrendszerű sérülések, mert így komolytalanná válhat egy-egy meccs (Isner térdbántalmai miatt Venus Williams is hoppon maradt, így a tornagyőzelemre is esélyes Egyesült Államok már a csoportkörben búcsúzott). Tavaly a csehek diadalmaskodtak, ám ők most nem jöttek el a nyolc csapatot számláló viadalra. A döntőt a spanyolok nyerték az első kiemelt Szerbia legyőzésével (2-1). A világelső Djokovics hozta ugyan a kötelezőt Verdasco ellen (6:4, 7:5), ám aztán az egész héten remekül játszó Medina-Garrigues 6:4, 6:7, 6:2-re nyert Ivanovics ellen, a vegyesben pedig az ibériai egység meggyőző párosjátékkal 6:4, 7:5-re múlta felül a szerb duót, s 1990, 2002 és 2010 után ismét begyűjtötte a Hopman-trófeát.

A novemberben avatott Perth Arena nézőterén több mint 12 ezren élvezték a látványos derbit, egy hét alatt 104 ezer látogatója volt a korábbi otthonból, a Burwood Casino pályájáról a modern, multifunkciós kongresszusi és sportpalotába költöztetett gálának. Az igazi költözés azonban most következik, zárul a felvezető kör. A francia Gasquet a dohai torna döntőjében az orosz Davigyenko ellen nyert 3:6, 7:6, 6:3-ra (a 31 éves moszkvai tartja arábiai finalista formáját: két éve Nadalt verte a döntőben, tavaly Federertől kapott ki, most pedig Gasquet ellen veszített).

Az indiai Chennai nagy tornáján Berdych buktája volt részmeglepetés (a világranglista 80. helyén álló spanyol Bautista-Agut az elődöntőben legyőzte az 1. kiemelt cseh vitézt), a fináléban a nemrégiben Budapesten bemutatózott szerb Tipszarevics 3:6, 6:1, 6:3-ra nyert az ibériai ellen. Az ausztráliai Aranyparton Murray sikerével zárult a Brisbane-ben rendezett torna: a világrangsor 3. helyén álló brit a fináléban a pályafutása első ATP-torna döntőjét játszó bolgár Dimitrovot múlta felül (7:6, 6:4). A hölgyeknél a sencseni versenyen a hazai környezetben játszó kínai Li Na ünnepelhetett a cseh Zakopalova elleni döntő után, Brisbane női tornáján a 47. WTA-trófeáját megszerző Serena Williams alig 51 perc alatt radírozta le a pályáról az orosz Pavljucsenkovát, az új-zélandi Aucklandban pedig a lengyel Agnieszka Radwanska diadalmaskodott a német Wickmayer elleni fináléban.

Hobart és Sydney rangos tornái jóvoltából ezen a héten még „külső helyszíneken” is zajlanak előkészületek, ám a napokban már Melbourne is üzemi hőmérsékleten járatja a a gépezetet. Hétfőn készítik el a selejtezők sorsolását, szerdától szombatig zajlanak a kvalifikációs csatározások, aztán a vasárnapi pihenőnapot követően január 14-én megkezdődik az esztendő első Grand Slam tenisztornája. A legszorgosabb szereplők már a helyszínen gyakorlatoznak. A világrangsor második helyén álló Sarapova például elsőként iratkozott fel az edzéslistára – vélhetően abban a reményben, hogy ő lesz majd az utolsó, aki távozik.

Tavaly is eljutott a kapuzárás napjáig, ám a döntőben összecsuklott Azarenka ellen (3:6, 0:6). A búfelejtéshez kellő motivációt adhat a 2008-as sorozat, amikor szettveszteség nélkül játszotta végig e tornát, s a döntőben 7:5, 6:3-ra verte Ivanovicsot. Sarapova vasárnap is a tett helyszínén, a Rod Laver Arénában edzett – a svéd tréner, Thomas Hogstedt kommentálta az ütéseit, az egykori wimbledoni elődöntős fehérorosz Volcskov pedig gőzerővel püfölte vissza labdáit a túloldalról. Igencsak megizzadt Marija. Pedig kellemes 22 fok volt – igaz, este kilenckor…

De a teniszezők számára a meleg napok még ezután jönnek. S nem csak azért, mert péntek kora délutánra már 41 fokos hőséget jósolnak a meteorológusok.

Nyerő páros: Anabel Medina-Garrigues és Fernando Verdasco
Nyerő páros: Anabel Medina-Garrigues és Fernando Verdasco
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.