Óriások nélküli gigászok

A címvédő nem élte túl az alapszakaszt. Ami azért is meghökkentő, mert az idény felénél még úgy látszott, a New York Giants simán nyeri a csoportját, és biztosítja helyét a rájátszásban. Az „Óriások” helyett végül az a Washington Redskins lett a befutó, amelynek az elmúlt tíz évben csak elvétve sikerült továbbjutnia, és amely hosszú ideig ebben a szezonban is látótávolságon kívülről figyelte a New York-iak hátát.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy az elit alakulatok közül a Pittsburgh Steelers is korai búcsúra kényszerült, akkor nagyobb meglepetést már aligha hozhat a hét végén kezdődő egyenes kieséses szakasz a tengerentúli profiligában, az NFL-ben. Az izgalom azonban garantált: ha a Super Bowl győztesére nem is, arra mindenképpen fogadni lehet, hogy őrjítő lesz a küzdelem.

Titkos favoritok már nincsenek, csak esélyesek és még esélyesebbek. A két főcsoport négy legjobbja jutalomból pihenőt kapott, a rájátszásba került többi nyolc csapat viszont pályára lép szombaton és vasárnap.

Az alapszakasz utolsó fordulójában a Minnesota Vikings szoros küzdelemben, fordulatos és látványos meccsen verte a Green Bay Packerst. A „Sajtfejűek” már korábban megszerezték a továbbjutást jelentő csoportelsőséget, a „Vikingek” azonban ennek a győzelemnek köszönhetik, hogy bekerültek a rájátszásba. A párosítás most is ugyanaz, csak a felállás fordított. A „Vikingek” ezúttal nem hazai pályán, kényelmes fedett stadionban, hanem a Green Bay otthonában, a legendás Lambeau Fielden szerepelnek majd.

A hangulat pokolian forró lesz, az időjárás fagyos: súlyos mínuszok várhatók. Elvileg minden a házigazdák mellett szól, de a vendégeknek van egy földöntúli képességekkel megáldott játékosuk, Adrian Peterson, akinek semlegesítése már sok csapatnak okozott megoldhatatlan feladatot. Legutóbb történetesen épp a Green Bay Packersnek.

A Washington Redskins – Robert Griffin III személyében – végre talált egy vérbeli irányítót, és hasonló színvonalat képvisel a futó Alfred Morris is. (Nem mellesleg: mindketten újoncok az NFL-ben.) A „Rézbőrűekhez” látogató Seattle Seahawks ezzel együtt kellemetlen ellenfél lesz. Feltéve, ha a Seattle legalább részben képes megismételni azt a teljesítményt, amit odahaza, fanatikus közönsége előtt nyújtani szokott.

Az Indianapolis Colts csapatánál az évad kezdetén az volt a legfőbb kérdés, mennyi idő alatt sikerül (egyáltalán sikerül-e?) pótolni a Denverbe távozó irányítófenomént, Peyton Manninget. Amennyire elképzelhetetlen volt a csapat Manning nélkül, annyira hihetetlen az a 11:5-ös mutató, amit a Colts az alapszakasz végére az utódként kiszemelt Andrew Luck vezérletével produkált. De az igazi erőpróba csak most jön: a Colts a kőkemény Baltimore Ravens otthonába utazik. Az eredmény ugyanúgy megjósolhatatlan, mint a feltörekvő Houston Texans és a fiatalításon átesett Cincinnati Bengals összecsapásán.

A következő körben aztán a „pihenő” csapatok is pályára lépnek: a precíziós gépezetként működő New England Patriots, az egyre nagyra törőbb terveket szövögető San Francisco 49ers, az alapszakaszban mindössze háromszor botló Atlanta Falcons és Denver Broncos. A legnagyobb szenzáció az lenne, ha a súlyos sérülés után visszatért Manning ligagyőzelemre vezetné új csapatát, a Denvert. Meglepetést, persze, ez sem okozna. Az NFL-t mintha arra találták volna ki, hogy megvalósítsa azokat a forgatókönyveket, amelyeket már a hollywoodi stúdiókban is túl valószerűtlennek gondolnak.

Minnesota Vikings running back Adrian Peterson (28) jumps out of the grasp of Green Bay Packers safety Jerron McMillian (22) during the second half of their NFL football game in Minneapolis December 30, 2012. REUTERS/Eric Miller (UNITED STATES - Tags: SPORT FOOTBALL)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.